DNA-tutkimus Egypti Etiikka Historiallinen aika Isotooppianalyysit Keskiaika Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Muumiot Osteologia Radiohiili- ja AMS-ajoitus Rautakausi Ruumishautaus Suomi

Museoviraston verkkojulkaisu arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmistä

Museovirasto on julkaissut verkossa hautausten, kalmistojen ja vainajien arkeologista tutkimusta käsittelevän opaskirjan Arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmät. Se on suunnattu lähinnä kenttätöitä tekeville arkeologeille, mutta myös arkeologian opiskelijoille ja harrastajille sekä lähitieteiden edustajille. Julkaisu on ladattavissa pdf-tiedostona Museoviraston verkkosivuilla osoitteessa: https://www.museovirasto.fi/uploads/Meista/Julkaisut/hautakaivausjulkaisu.pdf

Julkaisu, joka perustuu Museovirastossa keväällä 2010 pidetyn seminaarin esitelmiin, on tehty yhteistyössä Oulun, Helsingin ja Turun yliopistojen arkeologian oppiaineiden sekä Helsingin yliopiston Hjelt-instituutin tutkijoiden kanssa. Monipuoliset, alan johtavien asiantuntijoiden laatimat, artikkelit käsittelevät muun muassa hautakaivausten etiikkaa, hautojen etsimistä, kenttätyömenetelmiä ja dokumentointia, luututkimusta, paleoepidemiologiaa sekä esinetutkimusta ja konservointia. Lisäksi kerrotaan uusinta tietoa muinais-DNA:sta, erilaisista hautojen ajoitusmenetelmistä sekä muiden luonnontieteellisten näytteiden ottamisesta ja mahdollisuuksista. Eksoottista väriä kirjaan tuo artikkeli suomalaisten ja egyptiläisten muumioiden tutkimuksista.

Julkaisu liittyy myös Suomen arkeologiassa käynnissä olevaan laajempaan hankkeeseen, arkeologisten kenttätöiden laatuvaatimusten määrittelyyn. Hautatutkimusten problematiikkaan keskittyvä julkaisu on avuksi kenttätöiden suunnittelussa, toteuttamisessa ja jälkitöissä sekä aineistojen jatkotutkimuksissa. Julkaisun tarkoitus on herättää keskustelua arkeologisten hautakaivausten tutkimusmenetelmistä ja osoittaa tämänkaltaisen tutkimuksen laaja potentiaali.

 

1 kommentti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.