Mikä kalmistopiiri?

Kalmistopiiri on jatkuvasti ilmestyvä arkeologinen verkkojulkaisu (ISSN 2489–9305), joka painottaa hautausten ja ihmisjäännösten tutkimusta, eläinosteologiaa ja sairauksien historiaa. Myös muita aiheita käsitellään säännöllisesti.

Viittaaminen Kalmistopiirin julkaisuihin:

Sukunimi, Etunimi (vuosiluku). Artikkelin otsikko. Kalmistopiiri, julkaisupäivämäärä, verkko-osoite. Luettu (päivämäärä). Esim: Luomala, Minna 2017. Elävältä hautaamisen pelko ja viktoriaaniset ”turva-arkut”. Kalmistopiiri 1.3.2017. https://kalmistopiiri.fi/2017/03/01/elavalta-hautaamisen-pelko-ja-viktoriaaniset-turva-arkut/ [Luettu 5.4.2018].

Kalmistopiirin taustaa

Suomessa arkeologiaa voi opiskella pääaineena kolmessa yliopistossa: Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Turkulaiset opiskelijat perustivat Kalmistopiirin 2000-luvulla hauta-aiheisena opintopiirinä, jonka toiminta siirtyi vähitellen nettiin blogimuodossa. Sittemmin Kalmistopiiri on kasvanut ammattilaisten ylläpitämäksi verkkojulkaisuksi, jonka  tarkoituksena on tuottaa suomenkielistä tietoa menneisyydestä ja muinaisesta elämästä. Kalmistopiirissä julkaistaan artikkeleita, esseitä, opinnäytteitä ja viimeisimpiä uutisia arkeologian ja lähialojen aiheista. Kirjoittajat ovat pääasiassa arkeologiasta tai lähialoilta valmistuneita ammattilaisia tai alojen opiskelijoita.

Julkaisemme myös artikkeleita lukijoiden toivomusten mukaan ja vastaamme lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Jos sinulla on mieltäsi askarruttava kysymys, voit esittää sen tällä sivulla.

Sähköposti: kalmistopiiri [at] gmail.com

Kalmistopiirin löydät myös Facebookista, Twitteristä ja Instagramista.


Tunnustukset

Centre for the Study of Christian Cultures (Turun yliopisto): kuukauden sivusto, tammikuu 2019. http://cscc.utu.fi/site_of_the_month/kalmistopiiri/

Yle. kaikkien aikojen paras historiablogi -ehdokkuus 2013. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/18/aanesta-kaikkien-aikojen-paras-historiablogi

Apurahat

2022: Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö 4000 €.
2020: Suomen Tiedetoimittajain liitto  2500 €.
2020: Suomen Muinaismuistosäätiö   250 €.

Lue lisää Kalmistopiirin toiminnasta ja rahoituksesta vuonna 2020.
Kalmistopiirin verkkosivusto täytti 10 vuotta! Suomen Muinaismuistosäätiön blogi.Toimituskunta 2021–22:

Päätoimittaja: FT Ulla Moilanen on väitellyt Turun yliopistosta aiheenaan rautakauden ja keskiajan ruumishautausten monimuotoisuus. Hän on kiinnostunut mm. monitieteisestä arkeologiasta, esinetutkimuksesta, identiteeteistä, muinaisista sairauksista ja teloituspaikkojen arkeologiasta.

_____________

Päätoimittaja: Arkeologi, FM Heli Etu-Sihvola on valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta. Hän on arkeologian väitöskirjatutkija Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon Ajoituslaboratoriossa. Euran Luistarin isotooppeihin liittyvän projektin kuulumisia voi seurata Luistarin tutkimukset -sivulla.

_____________

Arkeologiaa ja kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa opiskellut Sofia Paasikivi (FM) on tehnyt gradunsa 1800-luvun koleraepidemioista. Hän on kiinnostunut erityisesti arkeologisen aineiston museokäytöstä, paleopatologiasta ja luonnontieteellisten metodien soveltamisesta arkeologiaan. Sofia on Turun yliopiston museologian yliopisto-opettaja ja arkeologian väitöskirjatutkija.

_____________

Nina Maaranen (FT) on osteologiaan erikoistunut arkeologi, joka työskentelee Sheffieldin yliopiston arkeologian laitoksella. Hänen tutkimuksensa käsittelee osteologista aineistoa Egyptissä ja Lähi-idän alueella. Nina on myös Luupiiri-sivuston ylläpitäjä.

_____________

FT Marja Ahola on väitellyt Helsingin yliopistosta aiheenaan Suomen kivikautiset haudat ja hautaustavat. Tällä hetkellä hän työskentelee Helsingin yliopistossa tutkijatohtorina ja tarkastelee migraatiota ja ihmisten liikkumista uskonto- ja rituaaliarkeologian näkökulmista. Näiden teemojen lisäksi hän on kiinnostunut myös esineiden tarkoituksellisesta rikkomisesta sekä arkeologian ja taiteen yhdistämisestä.

_____________

Teemu Väisänen (FM) on Helsingin yliopistosta valmistunut kenttäarkeologi, joka työskentelee parhaillaan Satakunnan museossa tutkijana Porissa jatkosodan aikaan sijainnutta Lufwaffen huoltokenttää tutkivassa hankkeessa. Konfliktiarkeologian ohella hän on kiinnostunut erityisesti geoinformatiikasta, arkeologian popularisoinnista ja Kaakkois-Aasian arkeologiasta.

_____________

Nelli

Nelli-Johanna Saari on valmistunut maisteriksi (MSc) Durhamin yliopistosta ja tekee toista maisterintutkintoa Helsingin yliopistoon. Hän erikoistuu muinaisgenetiikan tutkimukseen ja työskentelee SUGRIGE-projektissa Max Planck Instituutissa Jenassa, Saksassa. Hän vastaa erityisesti Kalmistopiirin Instagram-sisällöstä.

_____________

Heidi Lamminsivu opiskelee arkeologiaa Turun yliopistossa. Tällä hetkellä hän tekee gradua Keminmaan vanhan kirkon keskiaikaisista pyhimyspatsaista. Erityisesti keskiaika ja konfliktiarkeologia ovat lähellä Heidin sydäntä. Hän vastaa erityisesti Kalmistopiirin Instagram-sisällöstä.

_____________

Lue toimituskunnasta tarkemmin jutusta Kalmistopiirin toimituskunta 2020 esittäytyy.

Kalmistopiiriin on kirjoittanut myös yli 65 muuta asiantuntijaa. Kaikki kirjoittajat löytyvät sivun valikon kautta.

Kalmistopiiri toimii myös tiedotuskanavana Luupiirille, joka on Helsingin yliopiston osteologian opiskelijoiden Facebookiin perustama ryhmä. Ryhmän tarkoituksena on helpottaa ajatusten vaihtoa ja kokoontumisten järjestämistä osteologiasta ja paleopatologiasta kiinnostuneiden kesken. Ryhmä toivottaa tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

3 kommenttia

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.