Mikä kalmistopiiri?

Kalmistopiiri on jatkuvasti ilmestyvä arkeologinen julkaisu (ISSN 2489-9305), joka painottaa hautausten ja ihmisjäännösten tutkimusta, eläinosteologiaa ja sairauksien historiaa. Myös muita aiheita voidaan käsitellä satunnaisesti.

Viittaaminen Kalmistopiirin julkaisuihin:

Sukunimi, Etunimi (vuosiluku). Artikkelin otsikko. Kalmistopiiri, julkaisupäivämäärä, verkko-osoite. Luettu (päivämäärä).

Esim: Luomala, Minna 2017. Elävältä hautaamisen pelko ja viktoriaaniset ”turva-arkut”. Kalmistopiiri 1.3.2017. https://kalmistopiiri.wordpress.com/2017/03/01/elavalta-hautaamisen-pelko-ja-viktoriaaniset-turva-arkut/ Luettu 5.4.2018.

Kalmistopiirin taustaa

Suomessa arkeologiaa voi opiskella pääaineena kolmessa yliopistossa: Helsingissä, Turussa ja Oulussa. Turkulaiset opiskelijat perustivat Kalmistopiirin 2000-luvulla hauta-aiheisena opintopiirinä, jonka toiminta siirtyi vähitellen nettiin. Sittemmin Kalmistopiirin tarkoituksena on ollut tuottaa suomenkielistä tietoa menneisyydestä ja muinaisesta elämästä sekä ammattilaisille että kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Kalmistopiirissä julkaistaan mm. artikkeleita, esseitä, opinnäytteitä ja viimeisimpiä uutisia arkeologian ja lähialojen aiheista. Kirjoittajat ovat pääasiassa arkeologiasta tai lähialoilta valmistuneita ammattilaisia, tai alojen opiskelijoita.

Julkaisemme myös artikkeleita lukijoiden toivomusten mukaan ja vastaamme lukijoiden esittämiin kysymyksiin. Jos sinulla on mieltäsi askarruttava kysymys, voit esittää sen tällä sivulla.

Sähköposti: kalmistopiiri [at] gmail.com

Kalmistopiirin löydät myös Facebookista.

Kalmistopiiri toimii myös tiedotuskanavana Luupiirille, joka on Helsingin yliopiston osteologian opiskelijoiden Facebookiin perustama ryhmä. Ryhmän tarkoituksena on helpottaa ajatusten vaihtoa ja kokoontumisten järjestämistä osteologiasta ja paleopatologiasta kiinnostuneiden kesken. Ryhmä toivottaa tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Toimituskunta 2019-2020:

.

Päätoimittaja: Arkeologi FM Ulla Moilanen, on Turun yliopiston tohtorikoulutettava. Hänen tutkimusaiheensa käsittelee hautaustapoja rautakaudelta historialliselle ajalle, hautaustavan valintaan vaikuttavia syitä sekä poikkeavia ja poikkeustilanteiden hautauksia. Hän on kiinnostunut myös luonnontieteellisten tutkimusmenetelmien hyödyntämisestä hautatutkimuksessa, muinaisista sairauksista ja teloituspaikkojen arkeologiasta.

_____________

HeliE-SArkeologi, FM Heli Etu-Sihvola on valmistunut maisteriksi Turun yliopistosta. Hän työskentelee arkeologian väitöskirjatutkijana Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseon Ajoituslaboratoriossa. Euran Luistarin isotooppeihin liittyvän väitöskirjaprojektin (ja muidenkin Luistari-tutkimusten) kuulumisia voi seurata https://www.facebook.com/luistariresearch/ -sivulla.

_____________

sofia-paasikiviArkeologiaa ja kulttuurihistoriaa Turun yliopistossa opiskellut Sofia Paasikivi (FM) on tehnyt gradunsa 1800-luvun koleraepidemioista. Hän on kiinnostunut erityisesti arkeologisen aineiston museokäytöstä, paleopatologiasta ja luonnontieteellisten metodien soveltamisesta arkeologiaan. Paasikivi on Turun yliopiston museologian yliopisto-opettaja ja arkeologian väitöskirjatutkija.

 

_____________

Nina Maaranen (FM, MSc) on osteologiaan erikoistunut arkeologi, joka työstää väitöskirjaa Bournemouthin yliopistossa, Englannissa. Hänen aiheensa Hyksot Egyptissä käsittelee osteologista aineistoa Egyptissä ja Lähi-idän alueella, ja on osa laajempaa Itävallan Akatemian alaisuudessa toimivaa tutkimusprojektia ”The Hyksos Enigma”. Nina on myös Luupiiri-sivuston ylläpitäjä.

 

_____________

Kaikki kirjoittajat löytyvät sivun oikeassa laidassa olevasta Kirjoittajat-kategoriasta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.