Iso-Britannia ja Irlanti Moilanen Ulla Neoliittinen kivikausi Pohjois-Amerikka Pronssikausi Roomalaisaika Skandinavia Suomi Viikinkiaika

Arkeologisia aprillipiloja

Nykypäivän uutisvirrassa keksittyjen uutisten erottaminen aidoista saattaa olla hankalaa. Osa aidoista arkeologisista löydöistä kertovista uutisista esitetään mahtipontisina, sillä nykyisessä informaatiotulvassa uutisten on erotuttava muiden joukosta keinolla millä hyvänsä. Jutut otsikoidaan huomiota herättävästi ja niissä hehkutetaan historiallisia kuuluisuuksia ja heidän hautojensa etsimistä ja mahdollista löytymistä; viimeisimpinä Rikhard III, Alfred Suuri ja Kaarle Suuri. Uusi tieto saattaa joskus paljastua huijaukseksi, joten uutisten lukijoilta vaaditaan lähdekritiikkiä ja tervettä epäluuloa. Medialukutaito ei kuitenkaan aina välttämättä riitä, vaan uutisoidusta aiheesta täytyy olla myös taustatietoja. Taitavasti kirjoitettuun aprillipilaan voi haksahtaa myös arkeologi.

Arkeologisia ”uutisia” on julkaistu aprillipiloina vuosien kuluessa lukuisia. Osassa uutisista voi hämätä julkaisupäivä, sillä jotkut lehdet laskevat aprillipilansa liikkeelle jo edellisenä päivänä. Hyvin lennokkaat tulkinnat yleensä paljastavat uutisen oikean luonteen, mutta hämäävää saattaa olla se, että aprillipilan lähteenä voi olla arvostettu taho. Esimerkiksi Tanskan kansallismuseo on julkaissut virallisilla sivuillaan aprillipiloja, joita voi olla vaikea erottaa aidosta tiedotteesta. Vuoden 2008 aprillipilassa kerrottiin tunnetun pronssikautisen Egtvedin tytön haudan uusista tutkimuksista, joissa tyttö paljastui mieheksi.

Egtved
Egtvedin tytön hautana tunnettu löytö ajoittuu 1300-luvulle eaa. Hautalöytö sisältää mm. hyvin säilyneitä vaatteita. Tytöstä on jäljellä vähän ihoa, hiuksia, hampaita ja kynsiä. Kuva: Tanskan kansallismuseo

Nykyisten tutkimusmenetelmien aikakaudella uutinen olisi periaatteessa voinut olla totta, etenkin kun museolla oli samaan aikaan menossa haudan aineistoa koskeva tutkimusprojekti. Jutun laadun toi ilmi oikeaan yläkulmaan pienellä kirjoitettu tanskan aprillipilaa tarkoittava aprilsnar, sekä kritiikittömät tulkinnat vainajasta rituaalitanssijana. Sittemmin museo on siirtänyt aprilsnar-tekstin jo varsinaiseen otsikkoon hämmennyksen ja väärinkäsitysten välttämiseksi. Vuoden 2012 aprillipilan mukaan samaisen museon tutkijat olivat onnistuneet avaamaan Trundholmin pronssikautisen aurinkovaunupatsaan kiekolle vahingossa tallentunutta ääntä, joka koostuu pronssiluureilla soitetusta rituaalimusiikista. Jutun yhteydessä julkaistiin myös vanhalta kuulostava ääninäyte.

Liian uskottavan kuuloisten tieteellisten aprillipilojen kirjoittamista ja julkaisua ei voi pitää suositeltavana. Myös aiheeseen perehtymättömän on voitava luottaa lukemaansa, etenkin jos lähteenä on normaali, arvostettu tiedonsaantikanava. Toki suurin osa aprillipiloista on hauskoja. Parhaissa piloissa jutun oikea luonne selviää ”överiksi vedettyjen” tulkintojen tai tutkijoiden ja julkaisujen sanaleikkejä sisältävien nimien perusteella. Viimeistään lopuksi jutun tausta pitäisi kuitenkin aina selvittää. Esimerkiksi viime vuonna ruotsalainen The Local uutisoi arkeologien löytäneen Tukholman metrotyömaalta esineen, joka saattaisi olla Mjölnir, skandinaavisen jumaltaruston Thorin vasara. Aihe itsessään on absurdi, eikä liene kenenkään mielestä todenmukainen, mutta siitä huolimatta jutun lopusta löytyvässä lisäyksessä on selvennys siitä, miltä osin uutisen viittaukset skandinaaviseen mytologiaan ovat todenmukaisia.

Birka750
Tämä hopeinen Thorin vasara -riipus on oikeasti löytynyt Birkan viikinkiaikaisesta haudasta numero 750. Kuva: SHM 59512

Aprillipäivänä 2009 Council for British Archaeology uutisoi kansallisromanttisten viikinkien sarvikypärien olleen mahdollisesti sittenkin totta, sillä Skotlannista oli vastikään löytynyt viikinkiaikaan ajoittuva sarvekas kypärä. Myöhemmin jutun loppuun lisätiin tieto aprillipilasta. Vuonna 2004 oslolaiselta metrotyömaalta kerrottiin löytyneen 15 000 vuotta vanhat ihmisen jäännökset. Uutisen mukaan työskentely oli keskeytetty ja vainaja oli löytöpaikan mukaan nimetty ”homo metroksi”, metroihmiseksi. Viime vuonna Daily Mail kertoi, että Stonehengen kiviin aiotaan heijastaa öisin valomainoksia. Vuonna 2007 Amerikan arkeologisen instituutin Archaeology-lehti julkaisi aprillipäivän juttuna uutisen Pohjois-Amerikasta löytyneestä pyramidista, josta olisi myös ilmestynyt artikkeli tieteellisessä Journal of Antediluvian Studies –sarjassa. Aiheen lisäksi julkaisusarjan hassu nimi paljastaa paljon. Kuinka moni sen sijaan tietää, että niinkin erikoisen kuuloinen julkaisu kuin Journal of Ancient Fingerprints  on oikeasti olemassa?

Heritage Dailyn tämänvuotinen arkeologinen aprillipila koskee Lontoosta löytynyttä Boudiccan hautaa, jota professori M. Maus on tutkinut. Oikeiden roomalaislähteiden perusteella tiedetään, että ikeenien kuningatar Boudicca johti noin vuonna 60 jaa. kapinaa Britannian roomalaisjoukkoja vastaan. Aprillipilan mukaan Boudiccan kallossa on säilynyt punertavia hiuksia ja hänet on haudattu kuuluisien sotavaunujensa kanssa. Löydöstä tehtävää näyttelyä rahoittaa tietysti Funding Organisation Of Londoniin kuuluva The Institute of Studies.

Nottingham Post aloitti aprillipilansa jo paria päivää aikaisemmin uutisoimalla Robin Hoodin haudan löytymisestä 29.3.2014. Aprillipäivänä juttua jatkettiin kertomalla viikonlopun aikana valmistuneiden radiohiili- ja DNA-tutkimusten varmistavan löydön alkuperän. Juttua höystettiin YouTubessa julkaistulla videolla, jossa näkyy haudassa leikisti mukana ollut kivi Robin Hode -kaiverruksineen.

RobinHode
Nottingham Postin aprillipilaa oli höystetty tekaisemalla ”löytöjä”. Kuva: Nottingham Post

Muistuttettakoon lukijoita myös siitä, että aivan oikeat suomalaiset arkeologiauutisetkin sisältävät joskus – toimittajan huolimattomuudesta tai taustatietojen puutteesta – johtuvia sisältövirheitä. Arkeologipiireissä etenkin lehtiin päätyvät sanavalinnat aiheuttavat usein huvitusta. Eräältä kaivaukselta löytyneet kvartsista ja liuskeesta valmistetut kivi-iskokset vaihtuivat paikallislehdessä kvartsiliuske-iskoksiksi. Useammassakin lehtijutussa arkeologien viljelemä ”kulttuurimaakerros” on muuttunut kulttuurimakeroiseksi. Parissa tapauksessa tietynlaista kasvillisuuslajistoa sisältävät perinnebiotoopit ovat muuttuneet perinneisotoopeiksi. Lukemaansa kannattaa siis suhtautua ajatuksella muulloinkin kuin aprillipäivänä.

Teksti: FM Ulla Moilanen – Turun yliopisto

Linkkejä arkeologisiin aprillipiloihin:

Archaeology: Pyramid Found in New England. 1.4.2007

Council for British Archaeology: New find reveals Vikings may have worn horned helmets after all. 1.4.2009

Daily Mail: April Fool! ’Plans’ to beam advertising onto Stonehenge circle at night. 1.4.2013

Heritage Daily: Boudicca’s Burial Discovered at Kings Cross. 31.3.2014

The Local – Swedish News in English: Swedish archaeologists find Thor’s Hammer. 1.4.2013

Museum of Hoaxes: Homo Metro 2004

Nottingham Post: Bones of Robin Hood found on Maid Marian Way. 1.4.2014

Nottingham Post: Carvings may hold the key to bones mystery. 29.3.2014

Tanskan kansallismuseo: Solvognen er verdens ældste grammofonplade. 1.4. 2012

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.