Antiikin Kreikka ja Rooma Isotooppianalyysit Keski- ja Etelä-Eurooppa Lähi-Itä Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Moilanen Ulla Roomalaisaika

Gladiaattorit joivat palautusjuomaa

Isotooppitutkimus kertoo roomalaisaikaisten gradiaattorien ruokavaliosta.

Nykyisessä Turkissa sijaitseva Efesos oli Rooman valtakuntaan kuuluneen Asian provinssin suurkaupunki, jossa asukkaiden ajanviettotapoihin kuului gladiaattorinäytösten seuraaminen. Menehtyessään gladiaattoreina toimineet haudattiin samaan kalmistoon muiden kaupungin asukkaiden kanssa.

Arkeologit kaivoivat Efesoksen lähistöllä sijainnutta roomalaisaikaista (100-200 -luvun) kalmistoa vuonna 1993. Tämän jälkeen vainajien jäännöksiä on tutkittu Wienin ja Bernin yliopistojen forensisen lääketieteen laitosten yhteisprojektissa, jossa on keskitytty stabiili-isotooppeihin. Koska ravinnosta kertyy ihmisen elimistöön alkuaineiden isotooppeja, niiden tutkimuksella saadaan tarkkaa tietoa henkilön elinaikaisesta ruokavaliosta.

Tutkimusaineisto koostui yhteensä 53:sta yksilöstä, joista 22 oli hautakivien perusteella gladiaattoreita. Aikalaislähteiden mukaan gladiaattorien ruokavalion tärkeimmän osan muodostivat pavut ja viljat, ja väkivaltaviihteen ammattilaisia kutsuttiinkin toisinaan nimellä hordearii (ohransyöjät tai ohramiehet).

Gladiaattori_Efesos
Efesoksen lähistöllä sijaitsevaa roomalaisaikaista kalmistoa on tutkittu vuonna 1993. Hautakivien perusteella osa vainajista on ollut gladiaattoreita. Kuva: Medical University of Vienna.
Gladiaattorien hautoja on löytynyt myös muualta Turkista. Kuvassa 200-luvulle ajoittuva Trallesista löytynyt gladiaattorin hautakivi, joka on näyteillä Istanbulin arkeologisessa museossa. Kuva: Ulla Moilanen.

Tutkimuksessa eristettiin luun kollageenista hiilen, vedyn ja rikin isotooppeja, ja luun mineraaleista strontiumin ja kalsiumin isotooppeja. Tulosten mukaan gladiaattorien ruokavalio on ollut kasvispainotteinen, mutta kasvissyöjiksi ammattitaistelijoita ei kuitenkaan voi nimittää, sillä viljat ja kasvikset ovat olleet myös valtaväestön pääasiallista ravintoa. Gladiaattoreista käytetty ohransyöjä-nimitys viitannee pikemminkin siihen, että heille ei annettu ensiluokkaista viljaa.

Mielenkiintoisin tutkimushavainto on kenties se, että gladiaattorien luissa on selvästi enemmän strontiumia kuin muulla väestöllä. Tämä kertoo ehkä siitä, että kirjallisuudessa mainittu tuhkajuoma kuului oikeasti gladiaattorien säännölliseen ruokavalioon. Kasvien tuhkasta valmistetussa juomassa on ollut paljon kivennäisaineita, jotka ovat auttaneet lihaksia palautumaan fyysisen rasituksen jälkeen ja edistäneet luiden paranemista. Nykyäänkin urheilusuoritusten jälkeen pyritään nauttimaan magnesiumia ja kalsiumia samoihin syihin vedoten. Jo antiikin gladiaattorit ovat siis nauttineet eräänlaista palautusjuomaa. UM

Tutkimus on julkaistu Open Access –muodossa PLoS ONE -verkkojulkaisussa lokakuussa 2014.

Lue lisää:

Lösch, S., Moghaddam, N., Grossschmidt, K., Risser, D.U. & Kanz, F. 2014. Stable Isotope and Trace Element Studies on Gladiators and Contemporary Romans from Ephesus (Turkey, 2nd and 3rd Ct. AD) – Implications for Differences in Diet. PLoS ONE 9(10): e110489. doi:10.1371/journal.pone.0110489

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.