Esitelmät ja konferenssit/seminaarit Moilanen Ulla Pellinen Hanna-Maria Suomi

Uskontoarkeologian terminologiaa

Teksti: Ulla Moilanen Liittenä oleva pdf: Hanna-Maria Pellinen

Suomen arkeologinen seura järjesti 23.-24.3.2017 Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla uskontoarkeologian työpajan, jonka tarkoituksena oli tarjota aihepiirin tutkijoille mahdollisuus verkostoitumiseen sekä oman tutkimuksensa esittelyyn. Mukana oli tutkijoita Helsingin, Turun ja Oulun yliopistoista, ja esitelmät käsittelivät monipuolisesti aihepiirin eri osa-alueita. Työpajassa kuultiin seuraavat puheenvuorot:

Tvärminnen aseman maisemia. Suomen arkeologinen seura järjesti asemalla uskontoarkeologisen työpajan 23.-24.4.2017. Kuva: Ulla Moilanen.

Uskontoarkeologian piiriin kuuluvat kaikki muinaisen ihmisen maailmankuvaan, uskomusmaailmaan ja rituaalikäytäntöihin liittyvät ilmiöt. Teoreettinen pohja on lainaa uskontotieteeltä, samoin useimmat termit, joiden ongelmallisuus herätti työpajassa keskustelua. Miten esihistoriallisesta uskomusmaailmasta tulisi puhua, jotta käytetyt termit eivät herättäisi negatiivisia mielleyhtymiä? Sekä ”esikristillinen” että ”pakanallinen” ovat ilmaisuja, joissa menneisyyden uskomusmaailman tarkastelu lähtee liikkeelle kristinuskon näkökulmasta. ”Kultti” puolestaan viittaa enemmän rituaalitoimitukseen kuin uskomusmaailmaan, minkä lisäksi termi yhdistyy helposti ristiriitaisessa merkityksessä modernissa maailmassa esiintyviin pieniin liikkeisiin. Hanna-Maria Pellinen on käsitellyt terminologian ongelmia jo aiemmin Muinaistutkijan 4/2008 pääkirjoituksessa ”Pakanauskontoa ja kultteja. Lähitieteiden terminologia arkeologiassa.”

Työpajan jälkimainingeissa uskontoarkeologiaa hyödyntäville tutkijoille perustettiin Facebook-ryhmä (Uskontoarkeologia), jossa mm. termikeskustelua on määrä jatkaa. Ryhmään voivat liittyä kaikki aihepiiristä kiinnostuneet. Pellisen laatiman sanaston voi myös ladata tästä pdf-muodossa: Pieni oppisanasto uskontoarkeologeille. Työpajassa pidettyjen puheenvuorojen pohjalta on alustavasti suunniteltu suomenkielistä julkaisua, jonka avulla voi perehtyä vielä tarkemmin sekä yllä mainittujen esitelmien aiheisiin että uskontoarkeologian terminologiaan.

Lähteet:

Pellinen, Hanna-Maria 2008: Pakanauskontoa ja kultteja. Lähitieteiden terminologia arkeologiassa. Muinaistutkija 4/2008: 1.

Pellinen, Hanna-Maria 2017: Pieni oppisanasto uskontoarkeologeille. Kalmistopiiri.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.