Etu-Sihvola Heli Kysymykset ja vastaukset Osteologia Rautakausi Suomi

Kolmiulotteisia malleja tekeillä Suomen arkeologisesta aineistosta

Onko ollut suunnitelmissa tehdä 3-d mallinnoksia tietokoneella esimerkiksi kallosta, jota on arveltu pyhän Henrikin kalloksi, tai muista kalmistoista löytyneistä ihmisten pääkalloista?  – Lukijan kysymys

Tämä onkin ajankohtainen kysymys, sillä uutisissa on koko ajan uusia hienoja mallinnoksia ulkomailta. Niitä on esitelty Kalmistopiirissä (esimerkiksi jutussa Mary Rose -hylyn luista ja esineistä 3D-mallinnuksia: auttavat luututkijaa ja lisäävät saavutettavuutta). Kalmistopiirissä on myös esitelty suomalaisestakin aineistosta tehtyjä kasvorekonstruktioita.

Voin vastata oman väitöskirjaprojektini puolesta, että Euran Luistarin tutkimuksissa on teetetty Helsingin fysiikan mikrotomografialaboratoriossa yli 50 mikroCT-kuvaa näytteenoton kohteena olevista hampaista ja pienemmistä luista. Tarkoituksena on ollut dokumentoida luut ennen näytteenottoa ja lisäksi hammasmallit ovat mahdollistaneet kuolinikien määritystä kiilteen kulumisen perusteella, ohimoluut puolestaan sukupuolenmääritysmenetelmien testaamista. Kokonaisia kalloja ei ole ollut mahdollista CT-kuvata tämän projektin yhteydessä, mutta olen tehnyt CT-kuvista kevyempiä pintamallinnuksia, joita on tarkoitus esitellä Luistarin ensi vuoden alkupuolella avattavilla kotisivuilla. Yritämme parhaillaan suunnitella muutakin 3D-sisältöä sivuja elävöittämään.

Fotogrammetria mahdollistaa eri suunnista otettujen valokuvien yhdistäminen 3D-malliksi ja menetelmä yleistyy varmasti erilaisten visualisointien tekemisessä, sillä se ei vaadi niin suurta laitteistokapasiteettia kuin vaikkapa CT-kuvaus. Olen varma siitä, että erilaisten mallien määrä lisääntyy paljon lähivuosina! Suomalaista aineistoa odotellessa voi katsella (ja hakea inspiraatiota) vaikkapa Ruotsin Historiska Museetin malleista.

Alla pyöriteltävä 3D-malli yhdestä Luistarin hampaasta:

Vastaus: FM, tohtorikoulutettava Heli Etu-Sihvola, Helsingin yliopisto

elamanhistoriat.wordpress.com

http://www.physics.helsinki.fi/tutkimus/mat/mikrotomografialaboratorio

Kysy oma kysymyksesi tällä sivulla tai lue vastauksia aikaisempiin lukijoiden esittämiin kysymyksiin tästä linkistä.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.