Hauta-antimet Iso-Britannia ja Irlanti Keskiaika Rautakausi Yhteisöarkeologia ja popularisointi

Erikoinen hela anglosaksisesta kalmistosta

Toukokuussa 2009 Sittingbournesta, Kaakkois-Englannista, löytyi pubin rakennustöissä anglosaksinen kalmisto. Kalmiston nimi on paikalle rakennettavan kuppilan tavoin The Meads. Arkeologisissa tutkimuksissa kohteesta löydettiin 229 hautaa, jotka kuuluivat naisille, miehille ja lapsille – siis koko aikakauden yhteisölle. Hautaukset ajoittuvat 500-600-luvulle, jolloin alueella sijainnut Kentin kuningaskunta oli Englannin vauraimpia alueita. Vauraus näkyy myös vainajien rikkaissa hauta-antimissa.

Haudoista löytyi noin 2500 esinettä, joukossa muun muassa miekkoja, kilpien osia, koruja, helmiä, lasiastioita ja vaatteiden jäänteitä. Erään miekan viereltä löytyi erikoinen kiekko. Reiällisessä levyssä on hopeoitua pronssia ja puuta. Vastineita esineelle ei toistaiseksi ole löydetty, eikä röntgen- tai mikroskooppitutkimus ole auttanut esineen merkityksen selvittämisessä. Paras arvaus tähän saakka on jonkinlainen hela, mihin löytökohta miekan vierellä voisi viitata. Samasta haudasta löytyi myös kaksi keihästä ja kaksi kilpeä.

Kalmiston kaivauksissa hyödynnettiin myös yleisön apua. Englannissa tästä käytetään termiä ”public archaeology”. Kaivauksen jälkityöt päätettiin tehdä kaivauspaikan vieressä niin, että yleisöllä oli mahdollisuus tutustua tutkimukseen tarkemmin. Löydöt puhdistettiin, minkä jälkeen ne röntgenkuvattiin paikan päällä laitteilla, joita myös lentokenttien turvatarkastuksissa käytetään. Myös ”mysteeriesineen” selvittely jatkuu lisätutkimuksilla. Seuraavaksi tutkijat aikovat määrittää puulajin sekä selvittää sen, onko puu kiinnitetty esineeseen suoraan vai kuuluuko se lainkaan esineen yhteyteen.

Linkki uutiseen mystisestä esineestä: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/kent/8572184.stm

Galleria The Meadsin kalmistosta ja löydöistä: http://www.canterburytrust.co.uk/schools/gallery/gall20.htm

Blogi Sittingbournen esineiden konservoinnista: http://anglosaxoncsi.wordpress.com/

1 kommentti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.