Egypti

Egyptiläisten hautojen valeovet

Egyptin arkeologit ovat tiedottaneet uudesta Karnakista tehdystä löydöstä. Kyseessä on 18. dynastian aikaisen naisfarao Hatshepsutin visiirin Userin sekä tämän vaimon hautaan kuulut valeovi. Graniitista hakattu valeovi on 175 cm korkea, 100 cm leveä ja 50 cm paksu, ja siihen on hakattu Userin tittelit ja kunnianimet. User nimitettiin visiiriksi eli korkea-arvoiseksi virkamieheksi Hatshepsutin 5. hallintokaudella, noin 1474 eKr. Roomalaisaikana Userin valeovi poistettiin haudasta ja sitä käytettiin roomalaisen rakennuksen seinärakenteena.

Vaikka löytöä ei tehtykään haudasta, valeovet olivat olennainen osa egyptiläisiä hautarakennelmia ja niillä on pitkä historia. Valeovi oli yleinen elementti sekä kuninkaallisissa, että muun eliitin hautakomplekseissa. Tavallisesti valeovi oli monoliittinen eli yhdestä kivestä veistetty ja runsaasti koristeltu. Materiaalina käytettiin graniittia tai kalkkikiveä, johon punaisella ja mustalla maalaamalla saatiin imitoitua graniitin ulkonäköä. Harvemmin esiintyy puisia tai pelkästään seinään maalattuja valeovia.

Ensimmäiset valeovet ilmaantuivat ensimmäisten dynastioiden aikaisiin, tiilistä rakennettujen mastaba-hautojen hautakammioihin. Varhaisimmat faraotkin haudattiin mastaboihin, mutta 3.-4. dynastian hallitsijat rakennuttivat itselleen pyramideja, joihin myös rakennettiin valeovia. Vielä pyramidien aikana mastabat olivat eliitin viimeisiä leposijoja. Keskimmäisen Valtakunnan aikana alkoi esiintyä kallioon hakattuja hautakammioita, ja Uuden Valtakunnan aikana kallioon hakatut kammiot olivat yleisimpiä kuninkaallisten ja yläluokan hautoja.

Uuden Valtakunnan aikaisen virkamiehen Userin hautaan kuulunut valeovi.

Valeovi on usein tyylitelty oven hahmo, eikä sen ole tarkoituskaan esittää oikeaa ovea. Siinä yhdistyvät uhrauspaikka ja varhainen hautakiven esimuoto, stela. Jo varhaisten dynastioiden aikaisiin valeoviin kirjoitettiin hieroglyfein vainajan nimi sekä hänen tittelinsä. Oven yläpuolelle saatettiin kuvata vainajan sukua suorittamassa hautajaisrituaaleja tai vainaja itse symbolisen hautajaisaterian kanssa.

Valeovi rakennettiin usein haudan siihen osaan, jossa vainajaa käytiin muistelemassa. Oven edessä saattoi olla ruokauhreja varten pieni taso. Suurin osa valeovista on rakennettu hautakappelien länsiseinälle, sillä egyptiläiset yhdistivät lännen kuolleiden maahan. Egyptiläisen uskomuksen mukaan aurinko laskee vainajien asuinsijoille. Valeoven uskottiin erottavan elävien ja kuolleiden maailmoja, ja valeoven kautta vainajan ka-sielu saattoi kulkea eri maailmojen välillä ja hakea uhrialttarille asetettua ruokaa. Joskus mastaba-haudoissa oli kaksi ovea, pariskunnan osapuolille molemmille omansa.

Uuden Valtakunnan aikana valeovia rakennettiin myös temppeleihin, joissa ne omistettiin jumalille. Samoihin aikoihin valeovia alkaa esiintyä myös kuninkaallisissa kuolintemppeleissä, jotka eivät sijainneet enää haudan yhteydessä. Temppelien valeovien kautta kommunikoitiin jumalten tai kuolleiden kuninkaiden kanssa.

Linkki uutiseen: http://www.independent.co.uk/news/science/archaeology/news/ancient-false-door-unearthed-at-karnak-1930311.html

Kirjallisuutta:

Arnold, Dieter (2003). The Encyclopaedia of Ancient Egyptian Architecture. London.

Frankfort, Henri (1948). Ancient Egyptian Religion: An Interpretation. New York.

Harpur, Yvonne (1987). Decoration in Egyptian tombs of the Old Kingdom: studies in orientation and scene content. Great Britain.

Zahi Hawassin mukaan Luxorin länsirannan hauta numero 61 kuului Userille. Haudasta lisää:  Dziobek, E (1994). Die Gräber des Vezirs User-Amun Theben Nr. 61 und 131. Archäologische Veröffentlichungen 84.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.