Etelä- ja Väli-Amerikka Historiallinen aika Keskiaika Osteologia Taisteluvammat ja traumat

Inkojen hautausmaalta todisteita espanjalaisvalloittajien väkivallasta

Perussa on tutkittu kahta inkakalmistoa, jotka ajoittuvat keramiikan ja esineistön perusteella vuosien 1470-1540 välille. Kalmiston vainajien luissa näkyy merkkejä väkivallasta, joka mitä todennäköisimmin on ollut espanjalaisten aiheuttamaa. Vainajista noin yhdellä neljäsosalla on parantumattomia vammoja kalloissa ja vartalon luissa. Ne kertovat henkilöiden menehtyneen heti tai hyvin pian vamman saamisen jälkeen. Toisen tutkitun kalmiston 120 vainajaa on asetettu mataliin hautoihin ilmeisen nopeasti, mikä saattaa puolestaan kertoa kiireellisestä hautaamisesta.

Eurooppalaiset surmasivat inkoja tuliaseilla, terässeipäillä, sotavasaroilla ja mahdollisesti kevyillä kanuunoilla. Luissa ei kuitenkaan näy miekaniskuista aiheutuneita vammoja, vaikka 1500-luvun espanjalaiset dokumentit painottavat miekkaa sota-aseena. Francisco Pizarroa inkojen valloituksessa avustaneet espanjalaiset eivät olleet ammattisotilaita, mikä saattaa selittää miekan aiheuttamien vammojen puuttumisen.  Toisaalta jo 1500-luvulla Espanjassa otettiin käyttöön kapeateräiset, rapier-tyyliset miekat, joiden käytön tehokkuus perustuu pistoihin ja viiltoihin. Miekkatyyppi ei sovellu raskaisiin iskuihin, jotka jättäisivät luihin asti ulottuvia jälkiä. Viillot ja keskivartaloon kohdistuneet pistot taas eivät näy osteologisessa aineistossa.

1400-1500-lukujen vaihteeseen ajoittuvassa inkan kallossa näkyy tuliaseen jättämä jälki.

Linkki uutiseen ja lisää vammoista: http://www.sciencenews.org/view/generic/id/57860/title/Inca_cemetery_holds_brutal__glimpses_of_Spanish_violence

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.