Marila Marko Opinnäytteet Osteologia Rautakausi Ristiretkiaika Ruumishautaus Suomi

Kaarinan Kirkkomäen haudan 37 hammasaineisto

Turussa sijaitsevan Kaarinan Kirkkomäen ristiretkiaikaisen ruumiskalmiston hauta numero 37 kaivettiin vuonna 1992. Haudasta maapaakussa talteen otettu hampaisto sai odottaa tutkijaa yli viidentoista vuoden ajan. Marko M. Marilan proseminaarityö vuodelta 2009 esittelee kokonaisen tutkimusprosessin edeten aineiston laboratiivisesta kaivamisesta hampaiden osteologiseen analyysiin ja edelleen niiden varastointiin. Hampaistosta määriteltiin hautaan lasketun yksilön ikä, sukupuoli ja kuolinhetken terveydentila. Hampaiston mittausten perusteella saatu sukupuolimääritys vastasi haudasta löydettyjen esineiden pohjalta tehtya tulkintaa, jonka mukaan haudan 37 vainaja on ollut mies. Ikäarvioksi määritettiin 25-35 vuotta. Lisäksi valmistettiin hammasaineiston käsittelyä helpottava ja aineistoa säästävä erityisesti hampaiden säilyttämiseen soveltuva laatikko, jonka käytöstä saatiin hyviä kokemuksia.

Lataa pdf-tiedosto tästä linkistä tai alla olevaa kuvaa klikkaamalla.

Kaarinan kirkkomäen haudan 37 hammasaineisto ennen laboratiivisen kaivauksen aloittamista. Aineisto on odottanut kaivajaansa laatikossa vuodesta 1992, jolloin se nostettiin haudasta maapaakussa. Kuva: Marko M. Marila.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.