Osteologia Sukupuolen määritys

Aikaisempaa tarkempi sukupuolenmääritys lantion luista

Yhdysvalloissa Pohjois-Carolinan osavaltion yliopiston tutkijat ovat kehittäneet uuden keinon, jonka avulla voi määrittää sukupuolen lantion luista entistä tarkemmin. Tavallisesti sukupuoli saadaan selville silmämääräisesti lantion kokoa ja muotoa tarkastelemalla. Visuaalisella tarkastelulla päästään yleensä 90 prosentin tarkkuuteen, mutta menetelmässä on omat rajoituksensa. Esimerkiksi fragmentaaristen luunkappaleiden kohdalla sukupuolta voi olla vaikea määritellä. Uudessa menetelmässä tarkkuus nousee jopa 98 prosenttiin ja määritys onnistuu aikaisempaa pienemmistä luunpaloista.

Tutkijat löysivät lantion luista yli 20 anatomista merkkiä, joita voi käyttää hyväksi sukupuolen määrittämisessä. Useamman merkkitekijän tunnistaminen tarkoittaa, että sukupuoli voidaan määrittää yhä pienemmistä fragmenteista. Jos lantion luusta on säilynyt vähintään 15 prosenttia, palasta todennäköisesti löytyy useampia tietylle sukupuolelle kuuluvia merkkejä. Tutkija voi säilyneen luufragmentin pohjalta luoda kolmiulotteisen digitaalisen kartan, mitata sen avulla luussa näkyviä anatomisia merkkitekijöitä ja verrata niitä listaan, joka löytyy artikkelista:

Bytheway, Joan A. & Ross, Ann H. (2010). A Geometric Morphometric Approach to Sex Determination of the Human Adult Os Coxa. Journal of Forensic Sciences vol. 55, issue 4: 859-864.

linkki alkuperäiseen uutiseen:

Shipman, Matt 2010. Hips Don’t Lie: Researchers Find More Accurate Technique To Determine Sex of Skeletal Remains. NC State University.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.