Hauta-antimet Kivikausi Lähi-Itä Paleoliittinen kivikausi Ruumishautaus

Hautajaispidot paleoliittisella kivikaudella

Hilazon Tachtitin luolasta Pohjois-Israelista on löydetty jälkiä 12 000 vuotta sitten vietetystä hautajaisjuhlasta. Luolalla työskentelevät arkeologit löysivät paikan kaivauksissa 28 ihmisen jäännökset, työkaluja, simpukoita ja eläinten luita. Kahteen kuoppaan oli haudattu kolme villihärkää ja yli 70 kilpikonnaa. Näin suuren eläinmäärän kokoamiseen on kulunut aikaa ja vaivaa.

Hilazon
Kaivaus Hilazon Tachtitin luolalla Israelissa.

Villihärän luissa näkyi jälkiä teurastuksesta. Osa kilpikonnien luurangoista oli kokonaisia, osa taas oli poltettu. Tutkijat päättelivät, että kilpikonnat oli keitetty, minkä jälkeen niistä oli poistettu liha. Tätä pidettiin todisteena siitä, että kilpikonnat oli valmistettu nimenomaan ruuaksi, eikä niitä ollut uhrattu.

Paikalle haudattujen vainajien iät vaihtelivat imeväisikäisestä vanhukseen. Yksi naisista oli haudattu sikiön kanssa. Toinen vainaja, keski-ikäinen nainen, oli ilmeisesti kuollut luonnollisista syistä ja haudattu erikoisten luiden kanssa. Hänen hautaansa oli asetettu leopardin lantio luut, kotkan siiven kärki ja kivinäädän kallo. Kaikilla näillä eläimillä on huomiota herättävä turkki tai sulat. Naisella oli muutamia epämuodostumia, jotka todennäköisesti saivat hänet ontumaan koko elämän ajan. Naisella saattoikin olla yhteisössään erityisasema ja hänen poismenoaan on voitu juhlia näyttävästi tai poikkeuksellisesti.

Hilazonin kilpikonnat
Hilazon Tachtitin hautausten yhteydestä löytyneitä kilpikonnan kuoria.

Kohdetta pidetään merkittävänä, sillä Israelista on aikaisemmin löydetty yhtä runsaiden hautajais- tai muistopitojen jälkiä vain neoliittiselta ajalta.

Linkki uutiseen BBC:n sivulla: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-11153902

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.