Baltia Joukkohaudat Kivikausi Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Neoliittinen kivikausi Radiohiili- ja AMS-ajoitus Ruumishautaus Taisteluvammat ja traumat

Kivikautinen joukkohauta Virossa

Tarton yliopiston arkeologiryhmä tutki kesällä 2010 Tarton lähistöllä sijaitsevassa Veibrissä kivikautista joukkohautaa. Ryhmä oli valmistautunut kaivamaan Itä-Virossa virtaavan Emajoen rannalta yhden tai kahden neoliittisen ihmisen jäänteet. Yllätys oli suuri, kun haudasta paljastuikin peräti kymmenen luurankoa.

Vuonna 1997 Veibristä, Emajoen pohjoisrannalta, löytyi nuorakeraaminen asuinpaikka korkeudelta 32 m mpy. Kuuden vuoden kuluttua noin 130 metriä asuinpaikasta länteen, ympäristöstä erottuvalla matalalla moreenimäellä, tehtiin rakennustöitä. Kaivinkoneen kauhan mukana nousi ylös ihmisluita, joita arveltiin nuorakeraamiseen asuinpaikkaan kuuluviksi. Vuonna 2006 paikalla suoritettiin pelastuskaivaukset, jossa paljastui neljä luurankoa sisältänyt hauta. Osittain kaivinkoneen tuhoamasta haudasta löytyi kolmen lapsen ja yhden aikuisten jäännökset. Noin 11- ja 4-vuotiaiden lasten luurangot oli asetettu hautaan pää kohti lounasta. Aikuisen ja noin viisivuotiaan lapsen luurangot lepäsivät haudassa pää vastakkaiseen suuntaan. Vainajat oli haudattu selinmakuulla, todennäköisesti samanaikaisesti. Aikuisen käsivarret oli asetettu tiiviisti kylkiä vasten, kämmenet lantion alle.

Esineistöä haudasta ei löytynyt, mutta viisivuotiaan luurangon läheltä löydettiin pala Narvan tyypin keramiikkaa. On epäselvää kuuluiko pala kyseiseen hautaukseen, sillä maassa ei erottunut hautakuopan rajoja, eikä pala löytynyt luurangon välittömästä läheisyydestä. Aikuisen luurangosta otettiin näyte AMS-ajoitusta varten, sillä aikuisen luusta otettu näyte sisältää todennäköisemmin ajoitukseen tarvittavaa kollageenia kuin lapsen luusta otettu. Ajoituksen tulos oli 6090 +- 45 BP (5210-4850 cal BC).

Ajoittavaa esineistöä ei löytynyt vuonna 2010 kaivetusta haudastakaan, mutta oletettavasti luut ovat varhaisneoliittisia vuonna 2006 tutkittujen tavoin. Kaivausten johtaja Mari Lõhmus arvioi luiden kuuluneen miehille. Yhdessä luurangossa oli lisäksi merkkejä terävän esineen aiheuttamasta vammasta. UM

Veibrissä tutkittiin kesällä 2010 kivikautista hautausta, johon kuului kymmenen ihmisen jäänteet.

Linkki uutiseen (myös lisää kuvia): http://www.tartupostimees.ee/?id=287345

Vuonna 2006 tutkitusta hautauksesta:

Kriiska, Aivar, Lõugas, Lembi, Lõhmus, Mari, Mannermaa, Kristiina & Johanson, Kristiina (2007). New AMS Dates From Estonian Stone Age Burial Sites. Estonian Journal of Archaeology 2007, 11, 2: 83-121. http://www.kirj.ee/public/Archaeology/2007/issue_2/arch-2007-2-1.pdf

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.