Etiikka Historiallinen aika Iso-Britannia ja Irlanti Kivikausi Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Neoliittinen kivikausi Radiohiili- ja AMS-ajoitus

Kivikautiset luut paljastuivat 500 vuotta vanhoiksi

Englannissa sijaitsevan Gloucesterin museon kokoelmiin toimitettiin 1950-luvulla pahvilaatikko, joka sisälsi 262 luufragmenttia. Laatikkoon kiinnitetyn lapun mukaan luut ovat peräisin neoliittisesta megaliittihaudasta, mutta niiden tarkka löytöpaikka ei ole tiedossa. Luiden lahjoittajan henkilöllisyys on myös unohtunut.  Arkeologi Emily Trapnellin mukaan luut vaikuttavat kuitenkin tyypilliseltä neoliittiselta hautalöydöltä, sillä ne ovat fragmentaarisia ja niiden joukossa on osia useista eri ihmisyksilöistä sekä eläinten luita.

Museo lähetti hiljattain luut luonnontieteellisiin tutkimuksiin, joiden tarkoituksena oli ajoittaa löytö ja tutkia, olisiko luiden tarkempaa löytöpaikkaa mahdollista selvittää. Analyysien mukaan ainakin yksi vainajista on peräisin eri kohteesta kuin muut, vaikka tarkempaa paikkaa ei tutkimuksissa saatu selville. Radiohiiliajoituksen mukaan noin 6000 vuoden ikäisiksi luultujen vainajien jäännökset ovat peräisin vuosien 1523–1799 jaa. väliltä. Gloucesterin museon kuraattoori David Rice oli yllättynyt tuloksesta, vaikka erikoiseen ajoitustulokseen on erilaisia selitysvaihtoehtoja. Ricen mukaan on mahdollista, että luetteloiden löytökuvauksiin luotetaan kenties liikaa. Luut eivät välttämättä ole peräisin neoliittisesta hautakummusta, tai sitten luut ovat kontaminoituneet.

Ajoitustulos aiheuttaa myös eettisiä pulmia, mistä syystä luiden iänmääritys on tarkoitus varmistaa. Jos luut paljastuvat moderneiksi, ne haudataan uudelleen. Mikäli ne kuitenkin ajoittuvat kivikaudelle, niiden kristillinen hautaaminen ei tutkijoiden mukaan myöskään ole oikein.

Linkki uutiseen BBC:n sivulla: http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-gloucestershire-15558308

Ovatko nämä luut moderneja vai kivikautisia?

2 kommenttia

  1. Mielenkiintoinen tuo eettinen ongelma luiden hautaamisen suhteen. Onko luiden hautaamisessa otettu huomioon vain kristillisen hautaustavan mahdollisuus tai sen epäeettisyys?

    Tykkää

    1. Uutisessa etiikka on nostettu vain yhdellä esimerkillä mukaan, vaikka ihmisjäännösten tutkimuksessa ja säilytyksessä on toki muitakin huomioon otettavia asioita kuin kristillinen uudelleenhautaus. Britanniassa ihmisjäännösten kanssa työskentelevät pyrkivät noudattamaan BABAOn toimintaperiaatteita, joihin voi tutustua järjestön kotisivulla: http://www.babao.org.uk/.

      Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.