Hautaustavat Historiallinen aika Suomi

Suomen edesmenneiden presidenttien haudat

Suomen 95. itsenäisyyspäivän kunniaksi Kalmistopiiri julkaisee pienen katsauksen Suomen edesmenneiden presidenttien hautoihin ja hautamuistomerkkeihin.

Suurin osa edesmenneistä presidenteistä on haudattu Helsinkiin Hietaniemen hautausmaalle, jolla lepääväät Urho Kekkonen, Carl Gustaf Emil Mannerheim, Juho Kusti Paasikivi, Lauri Kristian Relander, Risto Ryti ja Kaarlo Juho Ståhlberg. Mannerheimin monumentti löytyy Hietaniemen sankarihautausmaan länsiosasta. Vain kaksi presidenteistä on haudattu kotipaikkakunnilleen: Pehr Evind Svinhufvud Luumäelle ja Kyösti Kallio Nivalaan.

Presidenttien hautajaisrituaalit ovat luonnollisesti noudatelleet valtiollisten hautajaisten protokollaa, johon kuuluu tavallisista hautajaisista eroavia seremonioita kuten kunnialaukausten ampuminen tykeillä ja yleinen suruliputus. Urho Kekkosen hautajaisissa ei kunnianlaukauksia kuitenkaan ammuttu, sillä hänet miellettiin rauhanpoliitikoksi. Sen sijaan kaikkien Helsingin kirkkojen kellot soivat saattueen lähtiessä tuomiokirkolta kohti Hietaniemeä. Vaikka Kekkosen hautajaisissa ei ammuttukaan kunnianlaukauksia niissä soitettiin perinteinen sotilashenkilöiden hautajaisiin kuuluva Narvan marssi.

Presidenttien hautamuistomerkit ovat massiivisia ja tunnettujen kuvanveistäjien tekemiä. Usein hautamuistomerkki on pystytetty haudalle vasta useita vuosia presidentin kuoleman ja sitä seuranneiden hautajaisten jälkeen. Mannerheimin graniitista veistetty hautapaasi koki kovia jouluna 1999, kun satojen kynttilöiden aiheuttama roihu lohkaisi kiven alareunaa parin metrin matkalta. Opetusministeriössä pohdittiin tuolloin uuden kiven veistämistä, mutta ongelmaksi muodostui sopivan kokoisen kivenlohkareen löytäminen ja sen veistäminen. Niinpä kivi korjattiin betonilla, joka oli käsitelty muistuttamaan graniitin luonnollista pintaa.

Kallio_hauta
Vuonna 1940 Helsingin rautatieasemalla menehtyneen Kyösti Kallion ja hänen vaimonsa Kaisan hauta sijaitsee Nivalan kirkkomaalla. Hautamuistomerkki on Kallioiden pojan, kuvanveistäjä Kalervo Kallion käsialaa vuodelta 1949. Kuva: Wikimedia Commons.
relanderin hauta
Lauri Kristian Relander kuoli 1942. Kuten suurin osa edesmenneistä presidenteistä, hänet on haudattu Hietaniemen hautausmaalle. Samaan hautaan on haudattu myös Relanderin vaimo, sekä heidän palvelijansa Hulda Kärkkäinen. Kuva: Findagrave.com

 

Svinhufvudin hauta
P. E. Svinhufvud haudattiin 1944 kotipaikkakunnalleen Luumäelle, ns. vanhalle hautausmaalle.
Mannerheimin hauta
Mannerheimin haudalla järjestetään luultavasti eniten erilaisia kunnianosoituksia. Useiden tonnien painoinen graniittinen hautakivi on Wäinö Aaltosen veistämä. Kivessä erottuu hyvin vuonna 1999 korjattu alareuna. Kuva: Wikimedia Commons.
stahlberg
Vuonna 1952 kuollut Ståhlberg oli Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti. Hänen hautansa on Hietaniemen hautausmaalla. Kuva: suomenpresidentit.fi
Rytin hauta
Syksyllä 1956 haudatun Risto Rytin hauta Helsingin Hietaniemessä. Risto ja Gerda Rytin hautamuistomerkki on myös Wäinö Aaltosen suunnittelema. Kuva: Wikimedia Commons.
Paasikiven hauta
Niin ikään vuonna 1956 haudatun Paasikiven hautamuistomerkki Hietaniemessä.
Kekkonen_grave_helsinki
Vuonna 1986 kuolleen Urho Kekkosen haudalle pystytettiin seuraavana vuonna Harry Kivijärven suunnittelema hautapaasi. Kuva: Wikimedia Commons.

2 kommenttia

  1. Tulee tämä tieto kaksi vuotta myöhässä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Svinhufvud ei ollut Suomen tasavallan ensimmäinen presidentti ; )

    Tykkää

    1. No ei tosiaankaan. Aika iso lipsahdus oli kuvatekstiin päässyt ja vasta nyt joku asiasta huomautti. Kunnia annettu nyt oikealle henkilölle. Kiitos huomiosta! 😉

      Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.