Esitelmät ja konferenssit/seminaarit Luupiiri Maaranen Nina Osteologia Paleopatologia Taisteluvammat ja traumat

Tervetuloa Luupiirin kokouksiin 25.4.2014 ja 9.5.2014

j_luupiiri

Nina Maaranen – Helsingin yliopisto

Luupiiri kokoontuu perjantaina 25.4. klo 15 Helsingin yliopiston Arla prossa kuulemaan Jenna Karhun esitystä osteoporoosin tutkimuksesta Skypen kautta. Kevään viimeisessä kokoontumisessa 9.5 kuullaan Marja Pirttivaaraa DNA-tutkimuksesta ja Sanna Johanssonia Kvaalin menetelmästä iänmäärityksessä.

Edellisessä kokouksessa esitelmät pitivät Iida Heikkari, Nina Maaranen ja Kati Salo. Heikkari ja Maaranen esitelmöivät otsikoilla ”Rautakauden ruotsalaiset ja virolaiset joukkohaudat traumatutkimuksen näkökulmasta” ja ”Harrisin linjat ja saltaatiomalli”. Heikkari oli valinnut työhönsä kohteet Sigtuna, Visby ja Uppsala Ruotsista ja Salme ja Veibri Virosta. Näiden aineistojen kautta hän esitti huomioita traumojen luonteesta ja sijoittumisesta ja kirjallisen (sekundaari) aineiston merkittävyydestä kontekstiin sitomisessa.

Maaranen esitti, kuinka saltaatiokasvumallia on mahdollista hyödyntää Harrisin linjojen tutkimusessa – mallin mukaan kasvu koostuu pyrähdyksistä, joiden seurauksena luihin voi muodostua linjoja osana normaalia kasvua. Uusi perspektiivi linjojen syntyyn avaa uusia mahdollisuuksia niiden tarkasteluun, kuten onko niiden esiintyvyys suurempaa nopeamman kasvun kausina.

Kati Salo esitteli väitöskirjansa visualisoitua materiaalia, jossa eri luiden säilymismääriä on havainnollistettu luurankomallissa. Salon mukaan mallista näkee muun muassa, kuinka nykyaikaisempien kaivausmenetelmien hyödyntäminen vaikuttaa positiivisesti tutkittavien luiden määrään.

Päivitykset ja tarkemmat tiedot Luupiiristä nähtävissä Facebookista.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.