Geofysikaaliset menetelmät Kalmistokohteita Keskiaika Ristiretkiaika Suomi

Janakkalan ”miekkamiehen” haudan ympäristöä tutkitaan geofysikaalisilla menetelmillä

Museoviraston Arkeologisten kenttäpalveluiden koekaivausryhmä tekee parhaillaan maastotutkimuksia Janakkalan ”miekkamiehen” haudan ympäristössä. Tällä kertaa paikalla tehdään geofysikaalisia mittauksia, joiden avulla pyritään selvittämään onko alueella muita hautoja. Mittaukset suorittaa tällaisiin tutkimuksiin erikoistunut arkeologi Tim Sutherland apulaisineen Yorkin yliopistosta Englannista. Kaksi päivää kestäneet tutkimukset päättyvät tänään tiistaina 16.9.

Geofysikaalisia mittauksia tehdään Janakkalassa arkeologisiin tutkimuksiin soveltuvilla magnetometrillä ja maavastusmittalaitteilla. Miekkamiehen haudan ympäristöön pellolle on rajattu tutkittava alue (100 m x 100 m), joka kuljetaan systemaattisesti läpi mittalaitteiden kanssa. Laitteet mittaavat maaperän sähkön johtavuutta ja magneettisuutta pellonpinnan alapuolella. Mittalaitteet tallentavat mittatiedon tietokoneelle, josta erilaisen ohjelmien avulla saadaan erilaisia mitta-arvoja kuvaava kartta. Maanpinnan alapuolella olevat maaperän muutokset ja mahdollisesti myös maahan kaivetut haudat, saattavat näkyä näissä kartoissa.

Tällaisten sähköisten mittausten etuna on, että maata ei tarvitse kaivaa eikä kajota paikalla olevaan muinaisjäännökseen. Mittauksien ja niiden analysoinnin jälkeen voidaan todeta soveltuuko menetelmä tämän tyyppiseen kalmistojen levinneisyyden tutkimiseen ja varsinkin hiekkapitoisilla pelloilla.

Janakkalan ”miekkamiehen” haudan alueen tutkiminen on tarpeellista muinaisjäännösalueen laajuuden selvittämiseksi ja kohteen suojelemiseksi. Jos kohteen laajuuden määrittäminen onnistuu ilman kaivamista, ja mittaustulokset luotettaviksi, voidaan geofysikaalista mittausta käyttää monissa muissakin muinaisjäännöskohteissa.

Janakkalalaiset metallinetsinharrastajat löysivät ”miekkamiehen” viime vuoden lokakuun lopussa. Museoviraston koekaivausryhmän tutkimuksissa haudasta löydettiin kahteen eri esihistorialliseen ajanjaksoon, viikinkiaikaan ja ristiretkiaikaan ajoitetut miekat ja 180 cm pitkä luuranko. Jatkotutkimuksissa selvisi, että vainaja, jota löydöstä lähtien on kutsuttu Janakkalan miekkamieheksi, on noin vuonna 1300 kuollut aikuinen mies.

Janakkalan ”miekkamiehestä” on tullut paikallinen kuuluisuus, joka kiinnostaa myös kansainvälisiä tutkijoita ja mediaa.

Lisätietoja antaa tutkija Simo Vanhatalo, simo.vanhatalo@nba.fi, puh. 040 128 6203

Teksti: Museoviraston tiedote 16.9.2014

Arkeologi Tim Sutherland tekee maavastusmittausta ja dokumenttia kuvaa Jeremy Freeston. Kuva: Satu Koivisto/Museovirasto.
Arkeologi Tim Sutherland tekee maavastusmittausta ja dokumenttia kuvaa Jeremy Freeston. Kuva: Satu Koivisto/Museovirasto.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.