Antiikin Kreikka ja Rooma Keski- ja Etelä-Eurooppa

Koiran menehtymistä surtiin antiikin Kreikassa

Antiikin kreikkalainen hautasteele osoittaa, että myös muinaisuudessa lemmikkeihin suhtauduttiin lämmöllä ja kiintymyksellä. Marmorisen steelen on valmistuttanut Anakseos koiralleen Parthenopelle 200-luvulla. Steeleen on kaiverrettu leijonaa muistuttavan koiran kuva sekä koskettava teksti, joka käännettynä kuuluu suunnilleen seuraavasti:

Anakseos on haudannut koiransa Parthenopen, jonka kanssa hän leikki, maksaen takaisin tämän tuoman ilon ja rakkauden; Olen ollut omistajani ystävä, joten ansaitsen tämän haudan; Katso tätä: etsi itsellesi ystävä, joka on valmis rakastamaan sinua kun olet elossa ja joka huolehtii sinusta kun olet kuollut.

Sekin steelestä selviää, että Parthenope oli narttu. Steele on löydetty vuonna 1880 Turkin länsirannikon edustalla sijaitsevan Lesboksen saaren Mytilenestä. Nykyisin löytöä säilytetään Istanbulin arkeologisessa museossa. (UM)

Parthenope
Parthenope-koira oli niin pidetty lemmikki, että se sai omistajaltaan oman hautasteelen. Kuva: Ulla Moilanen.

Kirjallisuutta:

Podberscek, A.L., Paul, E.S. & Serpell, J.A. (eds.) 2000. Companion Animals and Us: Exploring the Relationships Between People and Pets. Cambridge University Press.

Toynbee, M.C.J. 1996. Animals in Roman Life and Art. Johns Hopkins University Press.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.