Aasia Antiikin Kreikka ja Rooma Keski- ja Etelä-Eurooppa Roomalaisaika

Roomalainen miniatyyriluuranko

Petronius Arbiterin romaanissa Satyricon kuvataan keisariajan Rooman pitoja ja orgioita. Vuoden 60 tienoilla kirjoitetussa satiirisessa teoksessa pöyhkeilevä nousukas Trimalkio isännöi yltäkylläisiä illalliskutsuja, joissa ruokalajien välissä pöytään kannetaan pieni hopeinen luuranko. Romaanissa luurangolla on kääntyvät nivelet, joiden avulla sitä taivutetaan erilaisiin asentoihin. Tämän jälkeen Trimalkio lausuu runon, jonka ajatus on: elämä on lyhyt, joten siitä kannattaa nauttia.

Los Angelesin J. Paul Getty -museon kokoelmissa on nykyisestä Turkista – silloisesta Rooman Vähä-Aasian provinssista  löytynyt pronssiluuranko, larva convivalis, jota on saatettu käyttää samantapaisissa tilanteissa. Vaikka luurangolta nykyisin puuttuu raajoja, se on rakennettu siten, että nivelten liikuttaminen on ollut mahdollista. Luurankoa on ehkä taivuteltu erilaisiin asentoihin tai sitä on heilutettu, jolloin se on näyttänyt tanssivan. Ajanlaskun alun tienoilla sekä roomalaisessa kirjallisuudessa että kuvataiteessa yhdistettiin kuvauksia hekumallisista pidoista ja kuolemasta. Tämä liittyi luultavasti aikakaudella suosittuun epikurolaiseen filosofiaan, jonka mukaan elämän nautintoihin oli tartuttava heti samalla hetkellä, ennen kuin oli liian myöhäistä (carpe diem).

Kirjallisuutta:

Frel, Faya Causey 1980. A Larva Convivialis in the Getty Museum. The J. Paul Getty Museum Journal, vol. 8, 1980: 171-172, figs. 1-2.

miniatyyriluuranko
Roomalainen pronssiluuranko on 6,6 cm pitkä, ja se ajoittuu 1. vuosisadalle. Esineen on lahjoittanut Getty-museolle Bruce McNall vuonna 1978. Kuva: Getty’s Open Content.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.