Polttohautaus Radiohiili- ja AMS-ajoitus Rautakausi Ristiretkiaika Suomi

Suomussalmelta löytyi ristiretkiaikainen polttohauta

Keväällä 2015 metallinetsinharrastaja löysi Suomussalmen Märännönkankaan pohjoisosasta pronssi- ja rautaesineitä sekä palaneita luita. Museoviraston tutkimuksissa on selvinnyt, että paikalla on ristiretkiaikainen naisen hauta.

Metallinetsinharrastaja jätti löydöt paikoilleen ja ilmoitti löydöstään Kainuun museoon. Museoviraston koekaivausryhmä kartoitti ja dokumentoi loppukesällä löytöpaikan. Polttohaudan tutkimista varten avattiin metsäkoneen ajouralla olleen luukeskittymän kohdalle noin kuuden neliömetrin suuruinen kaivausalue.

Löytöpaikalla ei ollut mitään hautaan viittaavia maanpäällisiä rakenteita. Esineet ja palaneet luut olivat sammalkerroksen alla hiilensekaisessa maassa. Kaivausten jälkeen tehdyn radiohiiliajoituksen mukaan hiilikerros on hautaa nuorempi ja todennäköisesti peräisin 1600-luvun metsäpalosta eikä se näin ollen liity rautakautiseen hautaukseen.

Haudan kohdalta löytyi kolme rautakirvestä, useita puukkoja ja niiden tupen pronssisia osia ja helojen kappaleita, tulusrautoja, tuluspiitä, padansanka, pyöreä pronssiriipus, useita koristeellisia kankiketjun osia, kaularenkaan katkelmia, sulaneita lasihelmiä ja vyönheloja. Kaikki esineet ovat olleet tulessa ja muutamat esineet ovat joko vaurioituneet tai jopa osittain sulaneet kovassa kuumuudessa.

Korulöytöjen perusteella vainaja on ollut nainen. Luuaineistoa ei ole vielä analysoitu yksityiskohtaisesti, mutta oletettavasti luu on peräisin ihmisestä. Mahdollisesti vainaja on poltettu jossain muualla ja hautaan on tuotu vain osa luista. Siihen viittaa vähäinen luumäärä, 850 grammaa. Hautapaikan kohdalla ei myöskään havaittu mitään rovion aiheuttamia värjäytymiä. Luusta otettu radiohiilinäyte ajoittuu keskimäärin vuoteen 1090 eli ristiretkiaikaan, jota voitaneen pitää myös hautauksen ajankohtana.

Teksti: Museoviraston tiedote 18.11.2015 (Linkin takana myös lisää kuvia.)

Pronssisia puukon tupen osia. Piirros: Inga Nieminen, Museovirasto
Pronssisia puukon tupen osia. Piirros: Inga Nieminen, Museovirasto

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.