Esitelmät ja konferenssit/seminaarit Keski- ja Etelä-Eurooppa Muumiot Tietokonetomografia

Jäämuumio Ötzin ääni mallinnettiin digitaalisesti

Syyskuussa 1991 Ötztalin Alpeilta Italian ja Itävallan rajalta löydetty kalkoliittinen (n. 3300 eaa.) mies on kuollut väkivaltaisesti korkealla vuoristossa, peittynyt vähitellen lumeen ja jäähän, ja lopulta muumioitunut luonnollisesti kylmässä ilmastossa. Muumiosta on tullut yksi tunnetuimmista muinaisista ihmisjäännöksistä ja sitä kutsutaan nykyisin tuttavallisesti Ötziksi. Ötziä varten on perustettu oma museo ja tutkimusyksikkö (Etelä-Tirolin arkeologinen museo Bolzanossa), jossa tuotetaan koko ajan uutta tietoa miehestä ja hänen elämästään 5000 vuotta sitten. Syksyllä 2016 italialainen tutkimusryhmä julkisti Bolzano Mummy Congress –konferenssissa digitaalisen mallinnuksen Ötzin äänestä. Ryhmää johti Rolando Füstös, Bolzanon keskussairaalan korva-, nenä- ja kurkkutautien osastonjohtaja.

Ihmisen ääneen vaikuttaa kurkunpään, nielun sekä suu- ja nenäontelon muodostaman ääntöväylän rakenne. Ötzin ääntöväylän muotoa tutkittiin tietokonetomografian avulla, minkä jälkeen ääntöväylän mittoja käytettiin apuna äänen digitaalisessa mallinnuksessa.

TT-kuva jäämuumio Ötzin äänikanavasta.
Jäämuumio Ötzin äänen mallintaminen vaati muumion ääntöväylän tutkimista TT-kuvauksella. Kuva: Rolando Füstös.

Vaikeuksia tutkimukselle asetti Ötzin asento, sillä muumion käsivarsi peittää kurkun, minkä lisäksi kieliluu oli liikkunut alkuperäiseltä paikaltaan. Äänihuulten ja pehmytkudosten vaikutusta ääneen ei pystytä mallintamaan lainkaan, sillä muumiolla nämä eivät ole säilyneet samanlaisina kuin elävällä ihmisellä. Ei myöskään tiedetä, mitä kieltä Ötzi on puhunut.

Ryhmä käytti apunaan erilaisia matemaattisia malleja ja tietokoneohjelmistoa, joiden avulla Ötzi lopulta ”saatiin puhumaan”. Mallinnus tosin sisältää vain muutamia vokaaleja. Digitaalisesti aikaansaatu ääni kuulostaa melko mekaaniselta, eikä se vastaa täysin luonnollista puhetta. Tutkijoiden mukaan se kuitenkin kertoo melko tarkasti äänenkorkeuden, jolla Ötzi on puhunut. Mallinnuksessa käytettyjen laskelmien mukaan ääni asettuu 100-150 hertsin välille, mikä vastaa tyypillistä nykyisin elävän miehen ääntä.

Kuuntele mallinnus Ötzin äänestä alta:

Lähteet:

Rolando Füstös, R. et al. 2016: Anatomy and physiology of the voice organs: what do we think about the Iceman´s voice. 3rd Bolzano Mummy Congress – Ötzi: 25 years of research 19th – 21st September 2016 – Bozen/Bolzano, Italy

Lorenzi, R. 2016. This Is the Iceman’s Voice The 5,300-year-old mummy’s speech is recreated by scientists. Discovery News 21.9.2016

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.