Historiallinen aika Kysymykset ja vastaukset Suomi Tuomisalo Laura

Lukijan kysymys: Oliko kerrostalon pihalla Töölössä ruumisvarasto?

Naapuri Helsingin Etu-Töölössä kertoi, että myös meidän v. 1924 valmistuneen taloyhtiömme matala pihavarasto olisi ollut alun perin talvinen ruumisvarasto. Siis aikaan, jolloin koneita ei ollut hautojan kaivelemassa. Hänen mukaansa lainsäätäjä määräsi tällaiset varastot rakennettavaksi kerrostaloihin tuohon aikaan. Onko tästä tarkempaa tietoa esimerkiksi siltä osin, että milloin tästä käytännöstä saatettiin luopua? – Lukijan kysymys

Käytäntö kuulostaa erikoiselta ja tietoa aiheesta on vaikeasti saatavilla. Mikään laki ei näytä tukevan väitettä. Maaseudulla oli aikanaan käytössä niin sanottu väliaikaishautaus, jossa vainajat haudattiin väliaikaisesti esimerkiksi hautasaarille, jos ruumiin vieminen hautausmaalle oli hankalaa tai mahdotonta. Tilanteissa, joissa väliaikaiseen hautaan hautaaminen oli mahdotonta, esimerkiksi roudan takia, säilytettiin maaseudun vainajia kylässä olevassa rakennuksessa, joka oli tämän jälkeen `saastunut` kalmasta. Näitä rakennuksia ei enää välttämättä käytetty muuhun tarkoitukseen (Núñez 2013). Väliaikainen hautaaminen kiellettiin vuonna 1879 annetulla terveydenhoitoasetuksella.

Kaupungeissa samanlaista ongelmaa ruumiiden säilyttämisestä ei ollut, koska hautausmaiden ruumisvarastot olivat lähellä. Hautausmaalle oli lyhyt matka ja vainajat oli siksi helpompi kuljettaa sinne ympäri vuoden. Hautausmailla oli 1900-luvun alussa luuhuone vanhojen luiden säilyttämiseen ja vainajien mahdolliseen talvivarastointiin, joten kuulostaa erikoiselta, että kerrostaloihin olisi rakennettu erilliset varastot tätä varten. Vuoden 1927 terveydenhoitoasetuksen mukaan ruumista ei saanut säilyttää ennen hautaamista muualla kuin ruumishuoneessa, joten periaatteessa ruumis olisi ennen tätä voitu viedä pihavarastoon esimerkiksi poikkeustapauksessa odottamaan kuljetusta hautausmaan yhteydessä olevaan säilytykseen. Etu-Töölöä lähellä oleva Hietaniemen hautausmaa on kuitenkin perustettu jo vuonna 1829, joten mitä luultavimmin vuonna 1924 ruumiit on suoraan kuljetettu siellä olleeseen ruumishuoneeseen.

Hietaniemen hautausmaa perustettiin 1829. Kuva: Flickr (CC BY 2.0).

Vastaus: Laura Tuomisalo, Turun yliopisto

Kysy oma kysymyksesi tällä sivulla tai lue vastauksia aikaisempiin lukijoiden esittämiin kysymyksiin tästä linkistä.

Lähteet:

Aaltonen, L. 1992. Hautauskulttuuri Suomessa. Suomen hautaustoimistojen liiton 50-vuotisjuhlakirja. Jyväskylä: Gummerus.

Forsius, A. 2010. Talvihaudat ja luuhuoneet. Tiimalasi. Suomen Hautaustoimistojen Liiton julkaisu 1/2010: 12-13.

Núñez, M. 2013. Dread of the Dead – Living in the Vicinity of Dead Relatives in Finland 1751-1850. Editors von Hackwitz & Peyroteo-Stjerna, R. Ancient Death Ways. Proceedings of the workshop on archaeology and mortuary practices. Uppsala Universitet.

Ruohonen, J. 2010. Kuolleiden saaret. Historiallisen ajan keskisuomalaisten saarihautausmaiden luonne ja käyttö hautapaikkoina. J@rgonia – elektroninen julkaisu 17/2010.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.