Rautakausi Suomi

Kokemäen Villiönsuvannosta löytyi paaluperusteisen rakennuksen pohja rautakaudelta

Kokemäen Villiönsuvannossa on vuonna 2019 tehty arkeologisia pelastuskaivauksia alueelle suunniteltujen uusien asuintonttien paikoilla. Alustavista tuloksista on kerrottu lehdistötiedotteessa 8.11.2019. Sen mukaan tutkimuksissa poistetun peltokerroksen alla oli säilynyt lähes kymmenen suurikokoista liesirakennetta tai muuta muinaisesta asutuksesta kertovaa likamaakuoppaa. Niistä saatiin talteen rautakaudelle ajoittuvaa keramiikkaa ja sirppi.

Liesien maakerroksista löydettiin myös kotieläinten (nauta ja lammas tai vuohi) palaneita luita sekä kymmeniä hiiltyneitä viljan jyviä, joista pääosa on ohraa. Analyysit löytöaineistosta ovat vasta alkuvaiheissa.

Muuritutkimuksen tekemä löytö on merkittävä, sillä kokonaisia rautakautisia rakennuksia on tutkittu Suomessa vasta vähän. Löytö mahdollistaa rakennuksen rakenteen ja tilankäytön tutkimuksen uusien menetelmien avulla. Kuvassa peltokerroksen alta on paljastunut paalurakennuksen pohja. Kuva: Jere Leppänen, Sanni Salomaa & Arttu Tokoi/Muuritutkimus Oy.

Tutkimuksissa on saatu esiin myös paalurakennuksen pohja. Suorakaiteen muotoisen rakennuksen kulmissa on ollut isommat paalut ja pitkillä seinillä useita kahden vierekkäisen paalun ryhmiä. Paalut ovat pitäneet aikanaan pystyssä rakennuksen seiniä ja kattoa. Rakennuksessa on mahdollisesti ollut oviaukko jokirannan suuntaan kohti etelää. Paalutalon kokonaismuoto, rakennustapa ja ajoitus ovat kuitenkin vielä mietinnässä. Kaivausalueelta tuli esiin myös osia toisesta paalurakennuksesta. Kohteen tutkimukset jatkuvat keväällä 2020.

Arkeologisen tutkimusryhmän muodostavat Muuritutkimus oy:n Sanni Salomaa, Jere Leppänen, Arttu Tokoi, Janne Haarala, Maija Helamaa ja Kari Uotila. Eläinten luut on analysoinut Auli Bläuer ja kasvinjäänteet Terttu Lempiäinen.

Teksti: Lehdistötiedote 8.11.2019

1 kommentti

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.