Kokemäen Villiönsuvannossa on vuonna 2019 tehty arkeologisia pelastuskaivauksia alueelle suunniteltujen uusien asuintonttien paikoilla. Alustavista tuloksista on kerrottu lehdistötiedotteessa 8.11.2019. Sen mukaan tutkimuksissa poistetun peltokerroksen alla oli säilynyt lähes kymmenen suurikokoista liesirakennetta tai muuta muinaisesta asutuksesta kertovaa likamaakuoppaa. Niistä saatiin talteen rautakaudelle ajoittuvaa keramiikkaa ja sirppi.
Liesien maakerroksista löydettiin myös kotieläinten (nauta ja lammas tai vuohi) palaneita luita sekä kymmeniä hiiltyneitä viljan jyviä, joista pääosa on ohraa. Analyysit löytöaineistosta ovat vasta alkuvaiheissa.

Tutkimuksissa on saatu esiin myös paalurakennuksen pohja. Suorakaiteen muotoisen rakennuksen kulmissa on ollut isommat paalut ja pitkillä seinillä useita kahden vierekkäisen paalun ryhmiä. Paalut ovat pitäneet aikanaan pystyssä rakennuksen seiniä ja kattoa. Rakennuksessa on mahdollisesti ollut oviaukko jokirannan suuntaan kohti etelää. Paalutalon kokonaismuoto, rakennustapa ja ajoitus ovat kuitenkin vielä mietinnässä. Kaivausalueelta tuli esiin myös osia toisesta paalurakennuksesta. Kohteen tutkimukset jatkuvat keväällä 2020.
Arkeologisen tutkimusryhmän muodostavat Muuritutkimus oy:n Sanni Salomaa, Jere Leppänen, Arttu Tokoi, Janne Haarala, Maija Helamaa ja Kari Uotila. Eläinten luut on analysoinut Auli Bläuer ja kasvinjäänteet Terttu Lempiäinen.
Teksti: Lehdistötiedote 8.11.2019
Kiitoksia Kalmistopiirille hankkeemme esiin nostamisesta. Kokemäen kaupungin Villiönsuvannon uuden asuinalueen arkeologisista löydöistä, tutkimuksista ja uutisoinnista on koottu teemasivu, josta löytyy lisää mm. lisää kuvia ja linkkejä uutisointiin.
https://kokemaki.fi/2019/10/28/villionsuvannon-tutkimukset/
TykkääTykkää