Arkeobotaniikka Historiallinen aika Keskiaika Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Paasikivi Sofia Suomi

Keskiaikaisen käymälän löytöjä esillä Turun Brinkkalassa

Sofia Paasikivi

Joulurauhan julistuksesta tutussa Brinkkalan talossa on 23.2.2020 asti nähtävillä Turku 790 vuotta? -näyttely, jossa on esillä Turun historiaa 1200-luvulta 1800-luvulle.

Näyttelyn nimessä esiintyvä kysymysmerkki selittyy heti sinne saapuessa. Kaupunki laskee ikänsä vuoden 1229 paavin kirjeestä, jossa Suomen piispalle myönnetään lupa siirtää istuimensa Koroisista alueelle, johon Turun kaupunki kehittyi. Varsinaisesta kaupungin perustamisvuodesta ei siis ole kyse. Näyttelyssä jokaista vuosisataa edustamaan on nostettu vitriineihin esille arkeologisia löytöjä Katedraalikoulun korttelista, joka Brinkkalan tavoin sijaitsee Vanhan Suurtorin laidalla, kaupungin vanhimmilla alueilla.

1400-luvun latriinista löytyi runsaasti eläinten luita, erikoisimpana kuvassa näkyvä korpin kallo. Kuva: Sofia Paasikivi
1700-luvulla alueella sijainneen rakennuksen uunin hirsipetiin oli kätketty mahdollisessti onnea ja turvaa tuomaan eläimen kallon palasia sekä kolme kuparirahaa. Kuva: Sofia Paasikivi.

Pienen, kaksihuoneisen näyttelyn toinen huone on omistettu erityisesti kaivauksissa löytyneelle latriinille eli käymälälle, ja siihen liittyville löydöille ja tutkimuksille. Esillä on 1400-luvulle ajoittuvasta käymälästä löydettyjä esineitä ja luita. Lisäksi näyttelyhuoneessa on mikroskooppi, jonka avulla voi tarkastella kaivauksissa löydettyjä siemeniä. Mikäli siementen katsominen mikroskoopilla tuntuu vaikealta, on seinällä esillä tutkija Mia Lempiäinen-Avcin näyttäviä valokuvasuurennoksia.

Näyttely sijaitsee Brinkkalan galleriassa, rakennuksen toisessa kerroksessa. Lisää tietoja löytyy Turun kaupungin sivuilta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuvassa latriinista löydetty puinen astia (1), jonka sisältä löytyi yli 4000 kasvijäännettä, sekä huussitikuiksi eli vessapaperin varhaisemmaksi versioksi tulkittuja puisia tikkuja (7). Kuva: Sofia Paasikivi.
Mikroskoopin vieressä on esillä myös näyttäviä valokuvasuurennoksia latriinista löydetyistä siemenistä. Kuva: Sofia Paasikivi

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.