Historiallinen aika Hukantaival Sonja Kysymykset ja vastaukset Suomi

Kansanperinnettä nuppineulojen ja kummittelun yhteydestä

Onko jossain päin maata ollut tapana pistellä seiniin tai tapettiin nuppineuloja, jotta kuolleen henki jäisi taloon kummittelemaan? Kuulin juuri tarinan siitä, kuinka talossa kummittelisi, ja seiniltä tapeteista ja tapettien alta löytyi neuloja. – Lukijan kysymys

Vastaani ei ole tullut täysin kysymyksen kaltaista uskomusta, mutta sellainen kylläkin, että neulalla, jota on käytetty kuolleen hautajaisvaatteiden tai ”käärinliinojen” ompeluun (kalmanneula) on tehty monenlaisia taikoja. Jossain tapauksessa kalmanneula on ollut myös tätä tarkoitusta varten vainajan kantapäähän tms. pistetty neula, joka on jätetty paikalleen kolmeksi vuorokaudeksi. Kalmanneulaa on joskus käytetty parantamiseen, mutta myös sellaisiin taikoihin kuin ”lemmenkylmetys”, kun on haluttu erottaa rakastavaiset toisistaan. Lisäksi kalmanneulan kätkeminen jonkun talon rakenteisiin on aiheuttanut kummittelua (Hukantaival 2016: 89, 129). Tästä kansanrunousarkistoon talletettu perimätieto kertoo: ”Jos sen neulan jolla oli ommeltu vainajan vaatteita, pani esim. tuvan salvaimeen, rupesi tupa liikkumaan. Neulan panemisen toimitti kylläkin aina noita. Muiden panemana tuskin sillä olisi ollut niin suurta tehoa.” (SKS. KRA. Aunus. Matti Moilanen 2811. 1937.) Ehkä kyseessä on jokin muunnos tästä uskomuksesta?

Vastaus: Sonja Hukantaival, tutkijatohtori, Åbo Akademi

Kysy oma kysymyksesi tällä sivulla tai lue vastauksia muihin lukijoiden esittämiin kysymyksiin tästä linkistä.

Kirjallisuutta:

Hukantaival, S. 2016. For a Witch Cannot Cross Such a Threshold!’ – Building Concealment Traditions in Finland c. 1200–1950. Archaeologia Medii Aevi Finlandiae, XXIII. Turku: Suomen keskiajan arkeologian seura.
Historiallisia nuppineuloja Lahden torikaivaukselta. Nuppineuloja on käytetty myös käärinliinojen ja hauta-asujen kiinnittämiseen. Kuva: Lahden kaupunginmuseo/Finna.fi (CC BY-ND 4.0).

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.