Maija Mäki
(Tiedotetta päivitetty 28.4.2022)
Pronssikausihenkinen ääniperformanssi toteutuu toukokuussa 2022!
Koronaviruspandemian vuoksi siirretty performanssitilaisuus toteutuu su 15.5.2022. Ilmoittautuminen 6.5.2022 mennessä osoitteeseen sirkku.pihlman@gmail.com
Performanssiin voi osallistua ilmaiseksi, mutta juhla-aterian hinta on 27 euroa. Lisätietoja juhlasta, http://louhiry.blogspot.com/
Lämpimästi tervetuloa ”kuuntelemaan esihistoriaa”!
(Alla listatut vuoden 2020 tapahtumat eivät toteutuneet koronaviruspandemian vuoksi.)
Vuonna 2020 Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi ry täytti 20 vuotta, ja sen kunniaksi yhdistys tekee yhteisöllisen ja syväekologisen äänimatkan ”Kivien laulu” pronssikauteen 15.5.2022 Laitilan Hautvuorella. Tapahtuma on pronssikausihenkinen, kokonaisvaltainen ja kokeileva ääniperformanssi, jonka jälkeen syödään juhla-ateria läheisessä Louhenlinnassa.

Performanssissa tulkitaan Hautvuorea arkeologiseen tutkimukseen perustuen ja sitä soveltaen. Arkeologi Sirkku Pihlmanin sanoin: Hautvuori on pronssikautinen ”aidattu vuori”, yhteisöllinen kulttipaikka, jossa paikalliset ihmiset ovat kohdanneet sisämaan sarsankeraamista väestöä. Unto Salon ajatuksenkulkua eteenpäin vieden tuolloin kohtasi myös kaksi maailmanymmärrystä: paikallinen, skandinaavien kanssa yhteinen säänjumala, suomeksi Ilmamo, jonka ase oli kivinen reikäkirves, ja täällä vielä tuntematon Ukko, ukkosen jumala, agressiivinen ja seksuaalinen olento.
Suomessa on tunnistettu pronssikautinen aidattujen vuorten ilmiö, ja niitä on aiemmin nimetty linnavuoriksi. Samankaltaisia on ainakin Ruotsissa. Näille nuoremman pronssikauden aidatuille vuorille on ominaista liminaalisuus: rajalla oleminen ja rajattuna oleminen. Raja on voinut olla profaanin ja sakraalin tai elävien ja kuolleiden välinen. Rajan sisä- ja ulkopuolella ovat valinneet aivan eri säännöt, ja tällä paikalla on voinut kohdata rajan toispuoleisia.

Tapahtumaa valmistellaan lauantaina 4.4.2020 Turussa kivi-jamit -tapahtumassa, johon voivat osallistua kaikki kiinnostuneet. Osallistuakseen ei tarvitse olla Louhi ry:n jäsen. Kivi-jameissa lähdetään rakentamaan esitystä muusikko Risto Ala-Kailan johdolla. Ota mukaasi jameihin pronssikauteen viittaavaa materiaalia tai esineitä, joiden avulla voisi tuottaa ääntä: luuta, puuta, kiveä, nahkaa tms. Sinun ei tarvitse osata soittaa, laulaa, näytellä tai mitään vastaavaa – kiinnostus riittää. Voit myös etukäteen pohtia itseäsi miellyttävää puulajia sekä eläintä, jonka tunnet omaksesi.
Kivi-jamit, pronssikautisen ääniperformanssin valmistelu järjestetään lauantaina 4.4.2020 Turussa Sirkkalan kasarmilla osoitteessa Kaivokatu 12. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: maija.j.maki[at]utu.fi
Ilmoittautuminen varsinaiseen tapahtumaan Laitilassa 21.5.2020 käynnistyy huhtikuussa. Tästä saa tarkempia tietoja esimerkiksi Louhi ry:n Facebook-sivuilta.
Inspiraatiota tapahtumaan on haettu arkeologisesta tutkimuksesta:
Henrik Asplund: Kymittae. Sites, centrality and long-term settlement change in the Kemiönsaari region in SW Finland (2008).
Elin Stenqvist: Hägnadsidén under yngre bronsålder. En studie av hägnade berg i och kring Huddinge socken (2011).
Tapani Tuovinen: Klingande sten, uppradad sten – två maritima fornlämningar i Nagu och Korpo (1988).
sekä tietenkin Unto Salon moninaiset pohdinnat muinaisen ihmisen maailmankuvasta.