Esitelmät ja konferenssit/seminaarit Paasikivi Sofia

Historiaohjelmaa Ropecon-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 29.–31.7.2022

Sofia Paasikivi

Kaipaatko tekemistä heinäkuun viimeiselle viikonlopulle? Roolipelitapahtuma Ropecon sisältää vuonna 2022 erityisen paljon ohjelmaa myös historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneille. Tästä jutusta löydät koosteen aiheista.

Ropecon aukeaa perjantaina 29.7.2022 klo 16. Avajaiset järjestetään klo 17, ja heti sen jälkeen historiaa ja arkeologiaa sisältävää ohjelmaa on tarjolla lähes joka tunti. Koko Ropeconin ohjelman löydät tapahtuman ohjelmaoppaasta, jossa voit myös filtteröidä ohjelmaa valitsemalla ”historia” -tägin. Ropecon sisältää roolipelien lisäksi paljon ohjelmaa, joka ei edellytä aiempaa tietoa roolipelaamisesta, joten tapahtumaan voi lähteä myös puhtaasti kiinnostuksesta historiaa ja arkeologiaa kohtaan. Tietoa itse tapahtumasta ja lipunmyynnistä löydät Ropeconin verkkosivuilta. Ropecon on vapaaehtoisvoimin järjestettävä tapahtuma, jossa puhujista osa on alansa ammattilaisia ja osa aiheeseen vihkiytyneitä harrastajia.

Perjantaina kello 18–20 tarjolla on Kysy magiatutkijoilta -paneeli, jossa asiantuntijat Siria Kohonen (TM, parannusmagia), Karolina Kouvola (TM, tietäjätarinat), Essi Mäkelä (FM, uuspakanuus) ja Sara Norja (FT, alkemia) kertovat magian historiasta tutkimuksen kautta. Paneelin kanssa samaan aikaan klo 18–19 Kalmistopiirin toimituskunnan jäsen FM Sofia Paasikivi puhuu Hammastautien historiasta. Luennolla aihetta lähestytään Ropeconin henkeen sopivasti humoristisella otteella, mutta arkeologisen tutkimuksen kautta.

Ropeconissa voi osallistua myös Suomen suurimpiin historiallisiin tanssiaisiin. Kuva: Sami Eräluoto

Perjantaina illalla klo 21–22 arkeologi Sami Raninen kertoo Viikinkiajan ystävyydestä. Ystävyys on tämän vuoden Ropeconin teema, joten monet puheohjelmat käsittelevät tätä teemaa. Mikäli viikinkien sijaan olet kiinnostuneempi roomalaisajan historiasta, voit suunnata Janica Hindlen luennolle This is the via – preparing ancient Roman cuisine. Perjantain myöhäisillan voi puolestaan päätellä esimerkiksi klo 23 alkavalla Tommi Syrjäsen luennolla Tarinoita Härmän häjyistä.

Mikäli luennoilla istumisen sijasta haluat ennemmin kokeilla aktiivista tekemistä, niin jo perjantaina on mahdollista kokeilla esimerkiksi historiallista miekkailua, opetella historiallisia tansseja tai takoa oma koru perinneseppien ohjeistuksella.

Lauantaina Ropeconin ohjelma avautuu klo 10–12 historiaharrastajan näkökulmasta näyttävästi arkeologi FM Jenni Sahramaan organisoiman muinaispukunäytöksen merkeissä. Ohjelma yhdistää luennon ja pukunäytöksen, joten arkeologisen tutkimustiedon lisäksi luvassa on konkreettisia esimerkkejä siitä, miltä rautakauden vaatteet näyttivät ja miten niitä valmistettiin. Klo 13–14 Tommi Syrjänen puolestaan puhuu keskiajan oikeusjärjestelmästä ja klo 14 palataan takaisin rautakaudelle, kun Kalmistopiirin päätoimittaja FT Ulla Moilanen puhuu autenttisuuden haasteista rautakauden elävöityksessä. Lauantaina illalla klo 21 egyptologi FM Mia Meri kertoo miten muinaiset egyptiläiset viettivät vapaa-aikaa ja juhlivat.

Ohjelmassa on mukana niin rautakauden pukeutumista kuin historianelävöitystä. Kuva: Ulla Moilanen.

Koko lauantain tapahtumassa on tarjolla historiallista tanssiopetusta, miekkailunäytöksiä sekä miekkailuopetusta sekä suomeksi että englanniksi ja työpajoja kuten perinteisten japanilaisten kukkakoristeiden valmistamista sekä värttinäkehräystä. Yksi lauantai-illan huipentumista on tietysti Suomen suurimmat historialliset tanssiaiset, joita varten tapahtumassa on mahdollista harjoitella tansseja perjantain ja lauantain ajan. Tanssiaiset alkavat illalla kahdeksalta ja jatkuvat pitkälle yöhön. Jos tanssiminen ujostuttaa voi tansseja mennä myös vain katsomaan sivusta.

Vielä sunnuntaina on mahdollista tutustua esimerkiksi japanilaiseen historialliseen Yagyu shinkage ryu miekkailuun ja yari-keihään käyttöön. Mikäli haluaa ennemmin viettää sunnuntain rentojen luentojen parissa, on tarjolla esimerkiksi Sanna Mörskyn Samuraihaarniskoinnin perusteet sekä Esa Perkiön luento vallankumouksien historiasta.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.