14.5.1783 kuoli Ispoisten kartanon omistajan, lääninkamreerin Arndt Winterin tytär Hedvig Margaretha vajaat kolme vuotta vanhana, ja hänet haudattiin kirkkoon (lähde: Suomen sukuhistorialllinen yhdistys SSHY, Turun ruotsalainen seurakunta, vihityt – kuolleet 1756–1803, kuva 89). Luettelossa IIBp:2 tuomiokirkkoon haudatuista (1776–1784) tiedostossa 58 kerrotaan Winterin sukuhaudasta. Hedvig Margarethaa ei kuitenkaan mainita. Miksi? – Lukijan kysymys
Saan täten vastata kunnioittavimmin kysymykseenne siitä, miksei 14.5.1783 kuollutta Hedvig Margaretha Winteriä ole mainittu Turun tuomiokirkon haudoista ja viimeisistä hautauksista laadittuun luetteloon, joka sisältyy Turun tuomiokirkon isännistön arkistoon signumilla ja kuvauksella IIBp:2 Luettelo tuomiokirkkoon haudatuista (1776–1784). Tietoihin kuuluu myös maininta siitä, että kyseessä ovat Hautaluettelot.
Kyseinen luettelo haudoista, joihin Winterin hauta merkittiin numerolla 24 (87), laadittiin jo syyskuussa 1775, vaikka arkiston ilmoittamat välivuodet antavatkin ymmärtää muuta. Tuolloin selvitettiin kaikkien tuomiokirkon muurihautojen omistussuhteet ja se, milloin hautaan oli laskettu viimeinen vainaja. Oli nimittäin niin, että kun viimeisestä hautauksesta oli kulunut 30 vuotta, palautui hauta kirkolle.
Luettelon laatimista varten hautojen omistajia oli kuulutettu jo kolme kuukautta aiemmin sekä Ruotsissa julkaistussa Inrikes Tidningarissa että Åbo Tidningarissa. Luettelon tueksi esitettiin jo aiemmin laaditut luettelot hautojen myynnistä yksityisille. Ensimmäinen näistä luetteloista oli laadittu 28.10.1688 Olaus Hartmanin ollessa tuomiokirkon taloudenhoitajana ja jälkimmäinen vuonna 1724 Matthias Elgin ollessa tuomiokirkon taloudenhoitajana. Kirkossa pidetyssä hautojen omistajien kokouksessa oli lisäksi sovittu 25.7.1732 hautoihin liittyvistä oikeuksista.

Syyskuussa 1775 esitettiin myös joukko kauppakirjoja, joilla hautakammiot oli myyty niiden omistajille. Niiden todettiin olevan yhtenevät muiden tietojen kanssa. Ns. Winterin hauta oli myyty 120 kuparitaalarilla 2.8.1691 kirjanpainaja Johan Winterille. Sen kulkuaukko oli saarnastuolin alla suurelle käytävälle päin. Itse hauta sijaitsi naisten penkkien 10.-12. alla kirkon pohjoispuolella.
Kyseinen luettelo ei ole luettelo hautaan lasketuista vainajista, sillä he ovat erillisissä haudattujen luetteloissa. Vuoden 1775 luettelossa mainitaan sen sijaan, että haudan perillisistä oli tuolloin paikalla lääninveromestari Lorentz Mörtengrén. Hän kertoi olevansa mainitun kirjanpainajan pojan, Uudenkaupungin koulun pedagogin Johan Winterin ensimmäisen avioliiton tyttären Kristina Winterin ja tämän edesmenneen miehen kersantti Torsten Mörtengrenin poika. Kristinan sisar Margareta Winter oli puolestaan Maskun kappalaisen Henrik Yleniuksen puoliso. Kirjanpainajan toisesta avioliitosta oli kolme poikaa, Helsingin pitäjän kappalainen ja varapastori Johan Winter, komministeri Karl Winter sekä jo edesmennyt Uudenkaupungin koulun pedagogi Gabriel Winter. Paikalla tilaisuudessa oli myös manttaalikomissaari Johan Fredrik Gummerus, joka oli kirjanpainajan tyttärentyttären poika. Hän oli antanut haudata lapsensa tähän hautaan ja viimeinen hautaus oli tapahtunut 26.6.1768.
Hedvig Margareta ei ollut siis edes vielä syntynyt, kun tämä luettelo laadittiin.
Vastaus: Veli Pekka Toropainen
Lähde:
Kansallisarkisto (Digitaaliarkisto)
Turun tuomiokirkon isännistön arkisto IIBp:2