DNA-tutkimus Egypti Muumiot Paleopatologia

DNA-tutkimus paljasti Tutankhamonin kuolinsyyn?

Muinaisen Egyptin kuninkaallisten muumioiden muianis-DNA-tutkimukset ovat mahdollisesti paljastaneet Uuden valtakunnan aikaiseen 18. dynastiaan (n. 1550-1295 eaa.) kuuluneen Tutankhamonin kuolinsyyn.

Noin 19-vuotiaana kuolleen Tutankhamonin kuolinsyyksi on aikaisemmin arveltu mm. Marfanin syndroomaa, sotavammaa, reisiluun murtumaa, verenmyrkytystä tai salamurhaa. Aikaisemmat arviot eivät kuitenkaan ole perustuneet DNA-tutkimukseen. Egyptin valtion pääarkeologi Zahi Hawass kollegoineen teki muinais-DNA-tutkimuksia selvittääkseen 11 kuninkaallisen muumion perhesuhteita ja perinnöllisiä sairauksia. Vuosien 2007-2009 välillä tehdyssä tutkimuksessa muumioita mm. röntgenkuvattiin ja kustakin otettiin 2-4 koepalaa. Tutkimuksessa oli mukana myös Tutankhamonin sukulaisiksi oletettuja muumioita.

Tutankhamonin suvusta löytyi viitteitä luihin vaikuttavasta Köhlerin taudista, joka ei yksinään aiheita kuolemaa. Neljästä muumiosta, Tutankhamon mukaanluettuna, löytyi myös malarialoista. Tutankhamonin jalan kenties putoamisesta johtuva murtuma yhdessä malarian kanssa olisivat siis tutkimuksen mukaan todennäköisin kuolinsyy. Lisäksi tutkimuksissa paljastui, että muumio KV 55 kuuluu todennäköisesti Akhenatenille, joka siis uusimman tutkimuksen mukaan oli Tutankhamonin isä. UM

Linkki uutiseen: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100216163332.htm

Tutankhamonin kultainen kuolinnaamio.
Tutankhamonin kultainen kuolinnaamio.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.