Kivikausi Kokeellinen arkeologia Lähi-Itä Neandertalinihminen Osteologia Paleoliittinen kivikausi Taisteluvammat ja traumat

”CSI Neandertal” – Esimerkki ihmislajien välisestä väkivallasta?

Science 2.0 -sivustolla kerrotaan Shanidarin luolasta löytyneen neandertalinihmisen menehtyneen mahdollisesti Homo sapiens sapiensin aiheuttamaan vammaan.

Nykyisen Pohjois-Irakin seudulla 50 000 vuotta sitten eläneen neandertalinihmisen yhdeksännessä vasemmanpuoleisessa kylkiluussa on syvä ja terävä vamma. Kyseessä on noin 40-50-vuotiaana menehtynyt mies, joka on kärsinyt nivelrikosta. Kylkiluuvamma on ehtinyt parantua hieman ennen henkilön kuolemaa, joka on kuitenkin saattanut liittyä keuhkojen vaurioitumiseen vamman yhteydessä.

Shanidar
Kylkiluuvamma Shanidar 3 -luurangossa. Kuva: Anthropology.net.

Vamman syntymisestä on pitkään esitetty erilaisia teorioita. Steven Churchill ja Jill Rhodes kokeilivat muinaistenkaltaisten kivikärkien ampumista eläinten ruhoihin, ja vähitellen vaihtoehtoja vamman syntymistavasta pystyttiin karsimaan. Vahvaksi mahdollisuudeksi nousi heittokeihäs, joka kokeiden perusteella on osunut kylkiluuhun noin 45 asteen kulmassa. Neandertalien lähietäisyydeltä käyttämät keihäät olisivat saaneet aikaan suurempaa tuhoa kuin heittokeihäs, jonka voi yhdistää nykyihmiseen.

Vamma on tietysti voinut olla myös vahinko, mutta tutkijoiden mukaan löydös saattaa kertoa lajien välisistä yhteenotoista. Koska nykytiedon mukaan eri ihmislajit ovat lisääntyneet keskenään, eivät ihmislajien välit olleet paleoliittisella kivikaudella pelkästään väkivaltaisia.

Tutkimusartikkeli:

Churchill, S.E. & Rhodes, J.A. 2009. The Evolution of the Human Capacity for “Killing at a Distance”: The Human Fossil Evidence for the Evolution of Projectile Weaponry. The Evolution of Hominin Diets. Vertebrate Paleobiology and Paleoanthropology 2009, pp 201-210.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.