Aasia Hautaustavat Radiohiili- ja AMS-ajoitus Sekundaarihautaus Uurnahautaus

Uniikkeja hautauksia Kambodžan Krâvanhvuorilla

Kambodžan lounaisosissa kohoavat Krâvanhvuoret, joita toisinaan kutsutaan myös Kardemummavuoriksi siellä sijainneiden kardemummaviljelysten takia. Vuoristoalue on melko huonosti tunnettua ja osittain kulkukelvotonta, ja se on laajalti punakhmerien hallussa. Alue on kuitenkin arkeologisesti kiinnostava, sillä sieltä tunnetaan vain tälle alueelle tyypillisiä hautauksia, joiden tekijöistä ei ole aikaisempaa tietoa. Hautaukset ovat sekundaarisia ja vainajien luut on asetettu n. 60 cm korkeisiin keramiikka-astioihin tai karkeasti veistettyihin puuarkkuihin, jotka puolestaan on asetettu syrjäisten kallionkielekkeiden alle. Paikallisten tarinoiden mukaan luut ovat kuuluneet muinaisille kuninkaille.

Kambodžan Krâvanhvuorilla kasvaa sademetsää ja korkeimmat huiput kohoavat yli puolentoista kilometrin korkeuteen.

Uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkimusryhmä on työskennellyt vuorilla vuodesta 2003. Ryhmän tehtävänä on ollut paikantaa ja tarkastaa kohteita, sekä ajoittaa näytteitä arkkujen puista, sekä vainajien hammaskiilteestä ja luista. Ajoituksista on juuri ilmestynyt artikkeli Radiocarbon-lehdessä ja tulosten mukaan hautaukset on tehty vuosien 1395-1650 jaa. välillä. Ajoitettavana on ollut yhdestä kivisaviastiasta löydettyjä, kolmelle eri henkilölle kuuluneita luita. Tulosten mukaan henkilöt ovat kuolleet suunnilleen samoihin aikoihin ja jäänteet on oletettavasti asetettu ruukkuun samoihin aikoihin. Ruukuissa on ihmisjäänteiden lisäksi lasihelmiä.

Uurnahautauksia kallionkielekkeen alla Phnom Pelissa.

Hautaustavat ovat uniikkeja, sillä niitä tunnetaan vain Krâvanhvuorilta. Samoihin aikoihin vuoristoa ympäröivällä alueella tavallisin hautaustapa oli polttohautaus. Tutkijoiden mukaan hautausten aikaväli täsmää alangolla sijainneen Khmerien valtakunnan heikentymisen ja lopulta häviämisen kanssa. Suuret erot hautaustavoissa merkitsevät tutkijoiden mielestä sitä, että vuoristoseutujen tuntemattomat asukkaat ovat olleet kulttuurisesti hyvin erilaisia alangolla asuneisiin aikalaisiinsa verrattuna.

Tutkijoiden mielestä Khmerien valtakunnan tutkimus on keskittynyt alangolle, eikä vuoristoseutujen historiaa juurikaan tunneta. Tutkijat toivovat tuovansa myös kuningaskunnan laitamilla eläneet ihmiset tutkimuksen piiriin. Kymmenen tutkitun kohteen löytömateriaali tuo tutkijoiden mukaan valaistusta myös siihen keitä vuoristoseutujen asukkaat olivat, minkälainen heidän kulttuurinsa oli, minkälaisia yhteyksiä vuoristossa ylläpidettiin ja miten ihmiset olivat sopeutuneet elämään vuoriston sademetsissä. Artikkeli aiheesta on työn alla.

Vuoriston maasto on asettanut haasteita kenttätöille. Vuonna 2010 leiriin asteli keskellä yötä elefantti, joka oli ajettava tiehensä kattiloita paukuttamalla. Aamulla ryhmä huomasi pystyttäneensä leirin suoraan banaanipuiden alle, joten leirin paikkaa oli vaihdettava.

Khmerien valtakunta oli hindulais-buddhalainen kuningaskunta, jonka keskusaluetta Angkorin muinainen kaupunki oli.

Lue lisää aiheesta:

Nancy Beavan, Sian Halcrow, Bruce McFadgen, Derek Hamilton, Brendan Buckley, Tep Sokha, Louise Shewan, Ouk Sokha, Stewart Fallon, John Miksic, Richard Armstrong, Dougald O’Reilly, Kate Domett, K.R. Chhem. Radiocarbon Dates from Jar and Coffin Burials of the Cardamom Mountains Reveal a Previously Unrecorded Mortuary Ritual in Cambodia’s Late- to Post-Angkor Period (15th–17th Centuries AD). Radiocarbon Vol 54, 2012: 1–22.

Kuvia: http://news.nationalgeographic.com/news/2012/05/pictures/120515-cambodia-burials-body-jars-log-coffins-science/#/body-jars-log-coffins-unknown-tribe-researcher_53326_600x450.jpg

Linkki uutiseen: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120509092801.htm

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.