Geofysikaaliset menetelmät Keskiaika Rautakausi Ristiretkiaika Ruumishautaus Suomi

Lisätietoa ”Janakkalan miekkamiehen” haudan ympäristöstä

Janakkalan miekkamiehen haudan ympäristön geofysikaaliset mittaukset antoivat lisätietoa alueen käytöstä. Museoviraston koekaivausryhmä teki yhteistyössä Yorkin yliopiston arkeologien kanssa 15.–17. syyskuuta poikkeuksellisia tutkimuksia Janakkalassa viime syksynä löydetyn ns. miekkamiehen ruumishaudan ympäristössä. Tutkimuksia tehtiin kajoamatta maahan tai muinaisjäännökseen. Maaperän magneettisuutta mitattiin magnetometrillä ja saadut tulokset olivat kiinnostavia. Haudan ympäristöstä löytyi monenlaisia ja -ikäisiä jälkiä ihmisen toiminnasta.

Geofysikaalisten mittausten alustavien analyysien perusteella pellon pinnan alapuolella on useita ihmistoiminnan jälkiä, joista osa saattaa viitata muinaiseen hauta-alueeseen ja jopa vanhaan asutukseen. Jotkut jäljistä saattavat myös viitata eri-ikäisiin vanhoihin teihin ja peltoihin. Myös nykypäivän toiminnot, esimerkiksi hiekkakuopan reunat ja salaojat näkyvät mittauksissa.

Museovirastossa odotetaan vielä Yorkin yliopiston arkeologien tarkempien mittausanalyysien valmistumista. Niiden pohjalta on mahdollista tehdä tarkistuskaivauksia muutamissa mielenkiintoisissa kohdissa, jotta voidaan varmistua siitä mitä mittauspisteiden kohdalla syvemmällä maassa on.

Tutkimusten aikana testattiin myös erilaisia laitteita, mm. pulssi-induktio -metallinpaljastinta ja vertailtiin niiden antamia signaaleja magnetometrimittauksiin.

Janakkalan ”miekkamiehen” haudan alueen tutkiminen on tarpeellista muinaisjäännösalueen laajuuden selvittämiseksi ja kohteen suojelemiseksi. Jos geofysikaalisten mittausten tulokset osoittautuvat luotettaviksi, voidaan menetelmää käyttää monissa muissakin muinaisjäännöskohteissa.

Lisätietoja antaa tutkija Simo Vanhatalo, simo.vanhatalo@nba.fi, puh. 040 128 6203

Arkeologi Tim Sutherland tekee maavastusmittausta ja dokumenttia kuvaa Jeremy Freeston. Kuva: Satu Koivisto/Museovirasto.
Arkeologi Tim Sutherland tekee maavastusmittausta ja dokumenttia kuvaa Jeremy Freeston. Kuva: Satu Koivisto/Museovirasto.

Teksti: Museoviraston tiedote 26.9.2014

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.