Lukijamme pohtii, värjäävätkö metallit luita niin, että luista voitaisiin päätellä mihin vainaja on aikoinaan pukeutunut. Vastauksena voidaan sanoa, että pääasiassa kuparisekoitteiset metallit, esimerkiksi pronssi, värjäävät luita. Silti palamattomat luut saattavat joskus olla mustia, ruskeita tai punaisia. Mistä tämä johtuu?
Kuparin korroosion seurauksena syntyvät vihreät kuparisuolat imeytyvät ympäröivään maahan tai orgaaniseen ainekseen. Tästä syystä pronssi- tai kupariesineen kanssa kosketuksissa olleeseen luuhun voi jäädä vihreä jälki. Vihreät laikut luissa ovat melko tavallisia ja ne voivat kertoa esimerkiksi luuta vasten olleesta kuparisekoitteisesta korusta tai käärinliinan neulasta, tai vainajan suuhun asetetusta rahasta. Vihreä väri luissa voi kuitenkin olla myös luonnossa esiintyvien homeiden aiheuttamaa, etenkin jos luut ovat olleet kosketuksissa ulkoilman kanssa.



Metallien lisäksi vainajan vaatteissa tai päällä olevat muut materiaalit voivat värjätä luita. Myös maaperän ominaisuudet vaikuttavat esille kaivettavien luiden väriin. Esimerkiksi hapettomissa ja parkkihappoja sisältävissä suo-olosuhteissa luut värjäytyvät ruskeiksi tai mustiksi.


Maaperässä luonnostaan oleva mangaani voi värjätä luita mustiksi. Toisinaan musta väri voi olla seurausta hautausrituaaleista. Meksikolaisten Tlatelolco- (1300-1500-luku) ja Tlapacoya-kulttuurien (900-700-luku eaa.) hautojen luissa on toisinaan mustaa pigmenttiä, joka on analysoitu mikroskooppitutkimuksilla mangaanioksidin, grafiitin ja bitumin seokseksi. Näiden kultuurien hautausrituaaleihin on kuulunut raajojen irrotus, ja koska mustaa ainetta on löytynyt vain nivelten kohdista, on sen arveltu liittyneen kyseiseen prosessiin. Ilmeisesti bitumia on ollut kuumassa aineessa, jota on käytetty työkalujen liukasteena helpottamassa leikkausta.


Väli- ja Etelä-Amerikan hautauksista tunnetaan myös voimakkaan keltaiseksi värjäytyneitä luita. Laboratoriotutkimuksissa keltaisen värin on todettu olevan rautahydroksimineraali götiittiä. Rautaoksidit antavat myös punamullalle sen ominaisen värin. Toisinaan luonnolliset prosessit saavat nämä väriaineet muuttumaan punertavista kellertäviksi aikojen kuluessa. Kirkkaan keltaiset luut ovat siis alun perin voineet olla punaisia. Punaiseksi luut voivat värjäytyä esimerkiksi punamullan (okran) vaikutuksesta. Sitä on siroteltu vainajan päälle etenkin kivikaudella. Saattaa olla, että joissakin tapauksissa vainajan ihoa on jopa maalattu punamultaa sisältäneellä ihomaalilla, ja pehmytkudosten maatuessa väri on siirtynyt luihin. Kaikkien punaisten värjäytymien aiheuttaja ei kuitenkaan ole punamulta.
Palenquesta Etelä-Meksikosta on löytynyt maya-eliittiin kuuluneen naisen hauta, jonka sisältämät luut ovat hehkuvan punaisia. Väri on peräisin sinooperimalmista, jota on voitu sirotella vainajan päälle. Joidenkin tutkimusten mukaan sinooperin värjäävä vaikutus syntyisi kuitenkin sisäänhengittäessä, nautittuna tai elävälle iholle hierottuna. On mahdollista, että väriaineen kanssa oltiin tekemisissä jo elinaikana, eikä se liittynyt vain hautausrituaaleihin. Sinooperia käytetään elohopean valmistuksessa, joten punainen väri luissa saattaisi kertoa myös raskasmetallimyrkytyksestä. Lähi-Idästä, Qumranista (150 eaa.-68 jaa.), löytyneissä ihmisluissa on punaista väriä, joka on peräisin värimatarasta. Värimataran krappi-nimistä punaista väriainetta on käytetty kankaiden värjäämiseen ja antiikin kirjallisten lähteiden mukaan myös nesteeseen liuotettuna lääkeaineena. Koska värimataran käyttö on luiden värjäytymisen perusteella ollut runsasta, ovat Qumranin asukkaat saattaneet käyttää sitä ennaltaehkäisevänä lääkehoitona.
Myös maasta löytyvien palaneiden luiden väri vaihtelee. Luun väri on pääsääntöisesti sitä vaaleampi, mitä kuumemmassa lämpötilassa se on palanut. Polttolämpötilan arviointi luun värin perusteella ei kuitenkaan ole ihan helppoa, sillä maaperän ominaisuudet ja olosuhteet vaikuttavat myös palaneiden luiden väriin.
Teksti: Ulla Moilanen




Käytetyt lähteet:
Argáez, C. et al. 2011. The origin of black pigmentation in a sample of Mexican prehispanic human bones. Journal of Archaeological Science, 38: 2979–2988.
Ávila, A. et al. 2014. Cinnabar in Mesoamerica: poisoning or mortuary ritual? Journal of Archaeological Science, 49: 48-56.
Batta, E. et al. 2013. On yellow and red pigmented bones found in Mayan burials of Jaina. Journal of Archaeological Science, 40: 712–722
Brown, E.L. et al. 2014. The Discolouration of Human Teeth from Archaeological Contexts: Elemental Analysis of a Black Tooth from a Roman Cranium Recovered from the River Witham, Lincoln, UK. Journal of Anthropology, Vol. 2014 (2014).
Cronyn, J.M. 1990. Elements of Archaeological Conservation. Routledge, London.
Darchuk, L. et al. 2009. Composition of Pigments on Human Bones Found in Excavations in Argentina Studied with Micro-Raman Spectrometry and Scanning Electron Microscopy. E-Preservation Science 2009, 6: 112-117.
Goffer, Z. 2007. Archaeological Chemistry. John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, NJ.
Hopkinson, K.A. et al. 2008. For Whom the Coin Tolls: Green Stained Teeth and Jaws In Medieval and Post-Medieval Spanish Burials Dental Anthropology, 21 (1), 12-17
Marín Arroyo, A.B. et al. 2008. Archaeological implications of human-derived manganese coatings: a study of blackened bones in El Mirón Cave, Cantabrian Spain. Journal of Archaeological Science 35: 801–813
Steckoll, S.H. 1971. Red Stained Bones from Qumran. Nature, Vol. 231, Issue 5303: 469-470.