Osteologia

Osteologian kurssi Avoimessa yliopistossa 2015

Helsingin yliopiston Avoin yliopisto järjestää keväällä 2015 kurssin Arkeologiaa temaattisesti: Ihmisosteologian perusteet (5 op). Kurssin tavoitteena on opettaa perustiedot ihmisen luuston anatomiasta ja tutustuttaa opiskelijat yleisimpiin osteologian metodeihin teoriassa ja käytännössä. Arkeologian oppiaineeseen kuuluvalla kurssilla opitaan mm. kuoliniän ja sukupuolen määrittäminen sekä tarkastellaan sairauksien aiheuttamia muutoksia luustossa. Vaikka kurssista on hyötyä etenkin arkeologian opiskelijoille, ovat kaikki aiheesta kiinnostuneet tervetulleita. Aiempina vuosina kurssilla on opiskellut niin lääketieteen opiskelijoita kuin virassa toimivia hammaslääkäreitäkin.

Kurssia vetävä arkeologi ja luututkija Kati Salo kertoo, että kursseja tullaan järjestämään seuraavien vuosien aikana useita, joten kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Myös harjoitusryhmiä järjestetään tarpeen mukaan lisää. Kati Salo on koonnut opiskelijoille ”luupaketit” ja tehnyt kurssia varten ainutlaatuiset opetusvideot, joita seuraamalla opetellaan tunnistamaan luita käytännössä. Harjoitusmateriaalina käytetään Rengon Pyhän Jaakon kirkon kaivausten yhteydessä 2008 talteen otettuja luita.

Kurssi alkaa maaliskuussa 2015, ilmoittautuminen tiistaina 25.11.2014 klo 10.00. Lue kurssista lisää tästä.

Kati Salon tekemistä luututkimuksista voi lukea myös Kalmistopiiristä: Helsingin Senaatintorin luututkimusten tuloksia.

Rengon Pyhän Jaakon kirkko. Kuva: Alexius Manfelt/Wikimedia Commons.
Rengon Pyhän Jaakon kirkko, jonka kaivauksissa talteen saatuja luita käytetään kurssin harjoitusmateriaalina. Kuva: Alexius Manfelt/Wikimedia Commons.

 

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.