Aasia Moilanen Ulla Osteologia Rautakausi Taisteluvammat ja traumat Tietokonetomografia

Harvinainen parantunut vamma: nuolenkärki selkänikamassa

Ulla Moilanen

Itäisen Kazakstanin aroja asuttivat 600-500-luvulla eaa. skyyttiläiset nomadit, joiden eliitti muodostui todennäköisesti sotureista. Kuoltuaan yhteisöjen arvostetut jäsenet haudatiin kumpuhautoihin, kurgaaneihin. Koitasista tutkitun kurgaanin luumateriaali sijaitsi haudassa hajallaan, ja osa oli maatunut aikojen saatossa. Luut kuuluvat noin 25-45 -vuotiaalle miehelle, joka on ollut noin 175 cm pitkä. Päätellen luissa havaittavista parantuneista vammoista, hänen elämänsä on ollut väkivaltaista.

Miehen luissa on nivelrikon merkkejä, minkä lisäksi yhdessä kylkiluussa on parantunut vamma. Lisäksi yhdessä selkänikamassa on syvään uponnut pronssinen nuolenkärki, jota on tarkasteltu kuvantamismenetelmien avulla. Kärki on nikaman sisällä kahdessa osassa, joten se on rikkoutunut osuessaan luuhun. Poikkileikkaukseltaan kärki on kolmiomainen, ja kyseessä on todennäköisesti taisteluissa käytetty malli, eikä esimerkiksi metsästysase. Asennon ja kulman perusteella nuoli on osunut miehen selkään yläviistosta, ja kärki on jäänyt nikaman sisälle kun nuoli on vedetty irti. Vaikka tällainen vamma on yleensä aina välittömästi tappava, ei mies ole menehtynyt siihen ainakaan heti. Nuolenkärjen ympärille on muodostunut uutta luuta, mikä kertoo vamman parantumisesta. Selkärankaan osunut nuoli on kuitenkin aiheuttanut varmasti kipua sekä runsasta verenvuotoa ja altistanut vakaville tulehduksille.

Koitas1
Skyyttisoturiksi arvellut miehen yhdennessätoista selkänikamassa on pronssinen nuolenkärki. Vamma on parantunut, joten mies ei ole kuollut osumaan ainakaan välittömästi. (Tur et al. 2015)

Tutkimus on juuri hyväksytty julkaistavaksi International Journal of Osteoarchaeology -sarjassa:

Tur, S.S., Svyatko, S.V., Beisenov, A.Z. & Tishkin, A.A. 2015. An Exceptional Case of Healed Vertebral Wound with Trapped Bronze Arrowhead: Analysis of a 7th – 6th c. BC Individual from Central Kazakhstan. International Journal of Osteoarchaeology. DOI: 10.1002/oa.2470

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.