FM Heli Etu-Sihvola – Turun yliopisto
Elämänhistoriat hampaissa – Suomen isotooppiarkeologian uudet resurssit ja niiden soveltaminen esihistoriallisen ajan tutkimukseen on Helsingin Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen Ajoituslaboratorion ja Turun sekä Helsingin yliopistojen monitieteinen projekti. Tarkoituksena on kehittää Suomessa tehtävää stabiili-isotooppiarkeologista tutkimusta. Projektissa on mukana myös kansainvälisiä yhteistyökumppaneita Saksasta Tübingenin yliopistosta sekä Japanista. Kolmevuotista projektia rahoittaa Koneen Säätiö ja se käynnistettiin helmikuussa 2015.

Stabiili-isotooppitekniikoita on käytetty arkeologisen tutkimuksen työkaluna jo 1970-luvun lopulta lähtien, jolloin van der Merwe ja Vogel julkaisivat tutkimuksensa maissin ravintokulutuksen alkamisesta ja yleistymisestä Pohjois-Amerikassa esihistoriallisella ajalla. Tämän jälkeen stabiili-isotooppitekniikoihin pohjautuvia arkeologisia ja paleoantropologisia tutkimuksia on julkaistu tuhansia, viimeisimpien joukossa mm. useisiin isotooppisysteemeihin perustuva tutkimus kuningas Rikhard III:n elämänhistoriasta ja ravintotottumuksista (Lamb et al. 2014). Hammaskiilteen happi-isotooppiarvojen perusteella voitiin arvioida Rikhard III muuttaneen Itä-Englannista 7. ikävuoteensa mennessä, kun taas luuston happi-isotooppitasot viittasivat hallitsijan alkaneen juoda mittavia määriä viiniä elämänsä loppuvaiheilla. Luiden typpi-isotooppiarvot kertoivat lisäksi ylellisiksi luokiteltujen ruokien, kuten riistalintujen ja makean veden kalan, kulutuksen kasvusta kuninkaaksi nousun jälkeen.
Suomessa tehty stabiileja isotooppeja hyödyntävä arkeologinen tutkimus oli pitkään määrältään vähäistä, mutta viime vuosina on käynnistynyt useampia tutkimusprojekteja. Niiden ansiosta julkaisujen määrä tulee lisääntymään runsaasti. Kotieläintutkimuksia tekevät tällä hetkellä mm. Auli Bläuer ja Kristiina Mannermaa ja käynnissä on Anna Wessmanin johtama Levänluhdan kalmistoa tutkiva projekti. Lähiaikoina on valmistumassa lisäksi Maria Lahtisen Durhamin yliopistossa tekemä väitöskirja Iin Haminan hautausmaasta.

Elämänhistoriat Hampaissa-projekti on parhaillaan hakemassa tutkimuslupaa arkeologiseen löytöaineistoon. Tehtävän isotooppitutkimuksen lisäksi valittujen näytteiden µCT-kuvantamisen, kuolinikämallinnusten ja paleopatologisten tutkimusten odotetaan paljastavan uutta tietoa rautakauden ihmisten ravinnosta, resurssien jakautumisesta yhteiskunnassa, liikkuvuudesta, ja ajan ilmasto-oloista.
Lue lisää projektin kotisivuilta: https://elamanhistoriat.wordpress.com
Voit seurata projektia myös Facebookissa ja Twitterissä (@LifeHist), joissa tietoa tutkimuksen edistymisestä saa sekä suomeksi että englanniksi.
Lähteet:
Lamb, A. L., Evans, J. E., Buckley, R., & Appleby, J. 2014. Multi-isotope analysis demonstrates significant lifestyle changes in King Richard III. Journal of Archaeological Science, 50, 559-565.
Vogel, J. & van Der Merwe, N. 1977. Isotopic Evidence for Early Maize Cultivation in New York State. American Antiquity, Vol. 42, No. 2 (April 1977): 238-42.