Historiallinen aika Keskiaika Moilanen Ulla Pohjois-Amerikka

Kuudes varvas toi pueblointiaanille mainetta ja kunniaa

Ulla Moilanen

Yhdysvaltojen lounaisosien autiomaa-alueita asuttivat 700–1300-luvulla pueblointiaanit, joiden kulttuurissa ylimääräinen varvas toi omistajalleen mainetta ja kunnioitusta.

Jo aiemmin pueblointiaaneilla on havaittu hieman keskimääräistä enemmän polydaktyliaa: anatomista poikkeavuutta, jossa yksilöllä esiintyy ylimääräisiä sormia tai varpaita. Maya-intiaaneilla vastaava ominaisuus yhdistettiin yliluonnollisiin voimiin, mutta American Antiquity -sarjassa julkaistun uuden tutkimuksen (Crown et al. 2016) mukaan puebloilla ei ollut vastaavaa uskomusta. Tutkimuksen mukaan kuusivarpaisia kunnioitettiin kyllä poikkeuksellisen paljon, mutta ominaisuutta pidettiin kuitenkin myyttisen sijaan tuttuna ja mahdollisesti jopa arkisena.

Kuudes varvas röntgenkuvassa (Wikimedia Commons),
Kuudes varvas röntgenkuvassa (Wikimedia Commons),

Polydaktylian yleisyyttä tutkittiin analysoimalla 96 luurankoa Pueblo Boniton 800–1100 -luvuille ajoittuvalta kohteelta. Vainajien joukosta löydettiin kolme yksilöä, joilla on kuudes varvas oikeassa jalassa. Prosentuaalisesti määrä on paljon, sillä se edustaa noin 3,1 % kohteen asukkaista. Nykyamerikkalaisilla polydaktylian esiintymisyleisyys vaihtelee 0,2–1,4 %:n välillä.

Pueblo Boniton asumuksia on usein koristeltu käsi- ja jalkapainantein, joiden joukossa on toisinaan havaittavissa ylimääräisiä varpaita. Kuusivarpaisten painanteiden havaittiin olevan hieman yleisempiä kivaksi kutsuttujen rituaalihuoneiden sisäänkäyntien yhteydessä, ja kuusivarpaiset henkilöt oli myös yleensä haudattu näiden huoneiden lähistölle. Yhden vainajan kuusivarpaisessa jalassa oli myös koristeellinen nilkkakoru, jolla voi olla erityistä symboliikkaa.

Pueblo Bonitan raunioita (Wikimedia Commons).
Pueblo Boniton raunioita (Wikimedia Commons).
Pueblo Boniton seiniä on koristeltu jalkapainantein, joiden joukossa esiintyy myös kuusivarpaisia jälkiä. Kuvassa yhdestä tällaisesta jäljestä otettu kipsivalos. Tutkimuksissa löydettiin myös useita sellaisia sandaaleja sekä niiden kuvia, joihin kuudes varvas on mahtunut.
Pueblo Boniton seiniä on koristeltu jalkapainantein, joiden joukossa esiintyy myös kuusivarpaisia jälkiä. Kuvassa yhdestä tällaisesta jäljestä otettu kipsivalos. Tutkimuksissa löydettiin myös useita sellaisia sandaaleja sekä niiden kuvia, joihin kuudes varvas on mahtunut. Nämä kertovat kuusivarpaisten henkilöiden viettäneen ainakin osittain samanlaisia arkea muiden yhteisön jäsenten kanssa.

Kuusivarpaisuus oli siis pueblointiaanien parissa melko yleistä, ja se on voinut vaikuttaa henkilön sosiaaliseen asemaan korottavasti. Juuri positiivinen suhtautuminen poikkeavuuteen on voinut vaikuttaa sen lisääntymiseen yhteisössä. Toisaalta tutkijat ovat myös pohtineet, olisivatko yhteisön odottavat äidit sittenkin voineet altistua haitallisille aineille, jotka puolestaan olisivat voineet edesauttaa ominaisuuden lisääntymistä.

Käytetyt lähteet:

Crown, P.L. et al. 2016. Foot Notes: The Social Implications of Polydactyly and Foot-Related Imagery at Pueblo Bonito, Chaco Canyon. American Antiquity, Vol. 81, Nr 3, July 2016: 426-448(23).

Sidder, A. 2016. Extra Fingers and Toes Were Revered in Ancient Culture. National Geographic 25.7.2016.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.