Antiikin Kreikka ja Rooma Pronssikausi

Lýkaion-vuoren hautalöytö muistuttaa antiikin tarinoiden kuvausta ihmisuhrista

Kreikan kulttuuriministeriö julkaisi elokuussa 2016 tiedotteen, jossa kerrotaan Arizonan yliopiston tekemistä tutkimuksista Peloponnesoksella sijaitsevalla Lýkaion-vuorella. Lýkaion on sekä varhaisin että pitkäikäisimpiin kuuluva kohde, josta on löytynyt merkkejä Zeuksen kultista. Vuorella olevan Zeuksen pyhäkön tuhka-alttariin liittyvät eläinuhrien jäännökset ajoittuvat 1500-luvulta eaa. Aleksanteri Suuren aikoihin (300-luvulle eaa.). Alttarin kaivaksissa on löytynyt myös teini-ikäiselle kuuluva luuranko. Hautaus on tehty keskelle uhrieläinten tuhkia, ja se ajoittuu luiden yhteydestä löytyneen keramiikan perusteella noin 1000-luvulle eaa. Hautaus on poikkeuksellinen ja muistuttaa antiikin tarinoiden kuvauksia paikalla mahdollisesti tehdystä ihmisuhrauksesta.

Näkymää Lýkaion-vuoren rinteeltä Zeuksen alttarin suuntaan. Kuva: Wikimedia Commons.
Näkymää Lýkaion-vuoren rinteeltä Zeuksen alttarin suuntaan. Kuva: Wikimedia Commons.

Tarinoiden mukaan Arkadian ensimmäinen kuningas Lykaon rakensi vuoren huipulle alttarin, joka omistettiin Zeukselle. Apollodoroksen, Hyginuksen ja Pausaniaksen teksteissä on erilaisia tarinoita siitä, kuinka yksi Lykaonin pojista uhrattiin jumalalle. Yhdessä versiossa Lykaon itse uhraa pojan alttarilla, minkä jälkeen Zeus rankaisee kuningasta muuttamalla hänet sudeksi.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että on liian aikaista tehdä pitkälle vietyjä tulkintoja vainajan kuolintavasta tai hautauksen luonteesta, sillä vain pieni osa alueesta on vasta kaivettu, eikä ihmisjäännöksiäkään ole vielä tarkemmin tutkittu. Hautauksen ja paikasta myöhemmin kirjoitettujen tarinoiden välilläkin on vuosisatoja. Haudan sijainti vaikuttaa kuitenkin poikkeukselliselta, sillä kyseessä ei ole kalmisto vaan uhripaikka.

Arizonan yliopisto on tutkinut Lýkaion-vuorta vuodesta 2004, ja projekti jatkuu vuoteen 2020 saakka. Lisätietoa projektista (kuten myös edellä mainittu lehdistötiedote) löytyy yliopiston sivuilta: http://anthropology.arizona.edu/news/more-exciting-news-mt-lykaion

Kreikan kulttuuriministeriön julkaisema kuva Lýkaionin poikkeuksellisesta hautauksesta.
Kreikan kulttuuriministeriön julkaisema kuva Lýkaionin poikkeuksellisesta hautauksesta.

 

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.