Arkeobotaniikka Etu-Sihvola Heli Luonnontieteelliset analyysit ja menetelmät Suomi

Maan ja taivaan väliltä -näyttely esittelee Turun yliopiston arkeologiaa ja tähtitiedettä

Heli Etu-Sihvola

Turun pääkirjastossa avattiin keskiviikkona 26.2.2020 kaksiosainen Turun yliopiston 100-vuotisjuhlanäyttely. Ensimmäisen kerroksen näyttely esittelee yliopiston vaiheita. Kirjaston toisen kerroksen tieto-osastolla on esillä Turun yliopiston museologian oppiaineen opiskelijoiden tekemä, arkeologian ja tähtitieteen tutkimusta esittelevä Maan ja taivaan väliltä -esinenäyttely. Toinen tieteenala tiiraa ylös ja toisessa mennään usein maan tai veden pinnan alle, mutta näyttelyn tekijöiden mukaan yhteisiäkin asioita löytyy. Molemmissa selvitetään asioita konkreettisesti, kenttätöitä tehden. Teknologinen kehitys on myös vaikuttanut voimakkaasti kumpaankin alaan, muun muassa parantuneina mahdollisuuksina tallentaa kuvia ja paikkatietoa. Humanistit ja tähtitiede törmäävät toisiinsa viimeistään silloin kun aletaan pohtia sitä, kuinka eri taivaankappaleisiin ja koko maailmaan liittyvät käsitykset ja uskomukset ovat kehittyneet ja muuttuneet vuosisatojen kuluessa.

Maan ja taivaan väliltä -näyttely. Sofia Paasikivi
Museologian yliopisto-opettaja, Kalmistopiiristäkin tuttu Sofia Paasikivi avaa Maan ja taivaan väliltä -näyttelyn. Kuva: Heli Etu-Sihvola

Näyttelyn pääpaino on esineistön puolesta historiassa, mutta uutta tutkimustakin esitellään. Keskiajan Turun tutkimukseen ja rautakauteen painottuvan Turun yliopiston arkeologian oppiaineen projekteista kerrotaan lyhyesti, ja erikseen nostetaan esille Turun tuomiokirkkoon, Koroistenniemeen ja Ravattulan Ristimäkeen liittyvä tutkimus. Tutkijoista esitellään tutkijatohtori Mia Lempiäinen-Avci, jonka tutkimus yhdistää arkeologiaa ja biologiaa ja kohdistuu paleobotaniikkaan eli muinaisten kasvinjäänteiden tutkimukseen.

Esillä on useita, tieteenaloja esitteleviä vitriinejä, joissa voi tutustua alojen kirjallisuuteen, dokumentaatiomenetelmiin ja välineistöön. Arkeologisessa osiossa voi katsella erilaisia kaivauslöytöjä, ja huomioni mukaan ne ovat peräisin pääosin, elleivät kokonaan, Liedon Vanhalinnalta ja sen ympäristöstä. Nämä löydöt on ehkä valittu sen vuoksi, että ne edustavat aika lailla tyypillisiä rautakauden/keskiajan asuinpaikka- ja kalmistolöytöjä: keramiikkaa, metalliesineitä, erilaista kuonaa, lasihelmiä ja luuta. Vanhalinnan tutkimukset ovat myös olleet yksi merkittävä arkeologian oppiaineen projekti.

Liedon Aittamäen kalmiston helmiä
Erivärisiä Liedon Aittamäen viikinkiaikaisesta kalmistosta löydettyjä helmiä. Kuva: Heli Etu-Sihvola

Näyttelyssä esitellään kahteen tähtitieteen uranuurtajaan liittyvää aineistoa: yhdessäkin työskennelleet Yrjö Väisälä ja Liisi Oterma tekivät uriensa aikana noin tuhat uutta havaintoa. Tähtitieteen ja fysiikan professori (ja valtiongeodeetti) Yrjö Väisälä perusti Tuorlan observatorion, rakensi teleskooppeja ja kehitti uransa aikana optiikkaa ja tarkkoja geodeettisia menetelmiä. Näyttelyssä selvisi minulle sekin, että hänellä oli aivan omanlaisensa näkemys kahvinjuonnin tarpeellisuudesta! Professori Liisi Oterma oli Suomen ensimmäinen tähtitieteestä väitellyt nainen. Oterman väitöskirja käsitteli suurten kaukoputkien optiikan parantamista ja hän jatkoi Väisälän seuraajana Tuorlan observatorion johtajana.

Maan ja taivaan väliltä kansi arkeologia ja tähtitiede
Yritys tiivistää näyttely yhteen kuvaan: Etualan tähtitiedevitriinissä on esillä Liisi Oterman ja Yrjö Väisälän dokumentteja ja alan kirjallisuutta. Taustalla arkeologista tutkimusta ja löytöjä esittelevä vitriini. Korkeimmalle laitettuja luulöytöjä varten tarvitsee jakkaran. Kuva: Heli Etu-Sihvola
Kaukoputken linssejä optiikkaa
Näyttelyssä on esillä kaukoputkien optiikkaa. Tuorlan hiomo on alallaan maailman huippua. Kuvan kauniisti esille laitetut linssit ovat vain sormenpään kokoisia. Kuva: Heli Etu-Sihvola

Maan ja taivaan väliltä -näyttely on esillä Turun pääkirjastossa maaliskuun 2020 loppuun. Tämän jälkeen se lähtee ”maakuntakierrokselle” ja esineistön voi nähdä esimerkiksi ensi kesänä Liedon Vanhalinnassa. Näyttelyn verkkosivuille päivitetään lisätietoa esillä olevasta esineistöstä. Turun yliopiston juhlanäyttelyyn liittyy myös pääkirjastossa keväällä järjestettävä Sata vuotta tutkimusta ja opetusta -luentosarja.

Lue lisää Turun yliopiston arkeologian oppiaineen historiasta:

https://kalmistopiiri.fi/2019/12/10/rannikon-pronssikaudesta-kakisalmen-laanin-ortodoksikulttuurin-tutkimukseen-turun-yliopiston-arkeologian-oppiaineen-50-vuotisjuhlaseminaari-7-12-2019/

Lähteet

Suomen kulttuurirahasto. Yrjö Väisälän rahasto. https://apurahat.skr.fi/nimikkorahastot/nimikkorahastoesite?numero=298598

Tiedenaisia. Liisi Oterma. http://www.helsinki.fi/akka-info/tiedenaiset/oterma.html

Turun yliopisto. Turun yliopisto 100 vuotta. https://www.utu.fi/fi/100

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.