Historiallinen aika Keskiaika Kivikausi Koivisto Andreas Koivisto Riina Suomi Yhteisöarkeologia ja popularisointi

Mobiilipeli vie seikkailulle Vantaan kivikauteen

Andreas Koivisto & Riina Koivisto

Uusi mobiilipeli Kuninkaantie II: muinaispuiston Anselmiu vie noin tunniksi seikkailulle Vantaan historiaan. Kaikille avoin ja ilmainen mobiilipeli sijoittuu Vantaan Jokiniemen laajan kivikautisen asuinpaikan ympäristöön. Pelissä Anselmiu-kissa kehittyy sapelihammaskissasta kotikissaksi. Pelin aikana pelaajat tutustuvat alueen muutokseen jääkaudelta aina lähihistoriaan saakka.

Pelaaminen tapahtuu älypuhelimella oikeassa ympäristössä Jokiniemen muinaispuistossa liikkuen. Vaihtoehtoisesti voi pelata sisäpeliversioita vaikka omalta kotisohvalta käsin. Pelaajat saavat ratkoakseen visaisia tehtäviä paikan menneisyydestä ja keräävät saavutuspisteitä, jotka vievät historian seuraavaan vaiheeseen. Pelin aikana on mahdollista tavata niin mammutti, kivikauden tietäjä kuin alueella asunut Suomen presidentti.

Peli on suunnattu erityisesti 4.–7. -luokkalaisille ja peliä toivotaan hyödynnettävän osana kouluopetusta kautta maan. Myös perheitä ja aikuisia suositellaan lämpimästi kokeilemaan pelaamista!

Peli on osa Vantaan kaupunginmuseon laajempaa Kuninkaantien varrelle sijoittuvien mobiilipelien sarjaa. Sarjan ensimmäinen osa, Kuninkaantie I: kirkonkylän Agnes, julkaistiin syksyllä 2019. Sarjaan on suunnitteilla vielä kaksi lisäpeliä.

Peli on toteutettu yhteistyössä Vantaa-Seuran, Vantaan kaupunginmuseon ja Visia GameFactoryn kanssa. Pelille myönnettiin European Heritage Stories Days -apuraha. Pelin upeat historialliset taustakuvat on maalannut taiteilija Tom Björklund.

Kuva: Tom Björklund ja Visia GameFactory.

Peli sijoittuu historiallisesti merkittävälle alueelle

Vaikka sisäpeliversiota voi pelata missä vain, luonnistuu pelaaminen parhaiten paikan päällä Jokiniemen muinaispuistossa. Muinaispuisto sijaitsee Vantaalla Keravanjoen rannalla lähellä Tikkurilaa. Puiston ympäristöön levittäytyy yksi Suomen laajimmista tunnetuista kivikautisista asuinpaikka-alueista. Arkeologit ovat eri yhteyksissä suorittaneet paikalla useita kaivauksia ja löytäneet hyvin rikasta esineistöä.

Löydöt muinaispuiston ympäristöstä ovat tuhansien vuosien ajanjaksolta. Kivikauden vanhimmat löydöt ovat ajalta, jolloin viereinen kallio antoi suojaa merenlahden äärellä. Paikka tarjosi mukavan asuinpaikan. Kalastus- ja metsästysretkille oli helppo lähteä hiekkarannan reunalla sijaitsevasta pienestä kylästä. Lähiympäristö tarjosi kalastuksen ja hylkeenpyynnin lisäksi runsaasti keräiltäviä hyötykasveja. Maankohoamisen myötä meri kuitenkin vetäytyi ja ihmiset muuttivat rantaviivan katoamisen mukana pois. Paikka muuttui vähitellen jokilaaksoksi, mitä se on vielä tänäkin päivänä.

Jokiniemen muinaispuistoon on pystytetty alueen historiasta kertova infotaulu. Kuva: Riina Koivisto.

Kivikauden lopulla alueelle muutti uusia ihmisiä, jotka rakensivat talonsa vanhalle merenrannalle. Tulokkaiden elinkeinona oli muun muassa karjanhoito, jolle jokilaakso tarjosi hyvät puitteet. Kivikauden loppua kohden ympäristö kuitenkin autioitui uudelleen pitkäksi aikaa. Vasta keskiajalta löytyvät seuraavat merkit alueen asukkaista.

Muinaispuiston vierellä on historiallinen Kuninkaantie ja Keravanjoen ylittävä yli satavuotias Hakkilan kivisilta on hieno muistomerkki menneiltä ajoilta. Lähistöllä sijaitsee myös entinen Jokiniemen maatalouskoelaitos, jolla on värikäs historia.

Muinaispuiston ympäristössä ihmiset ovat menneet ja tulleet. Puumajojen tai hirsitalojen sijaan asutaan nykyisin pääosin betonisissa rivi- tai kerrostaloissa. Joen rantoja pitkin kulkee hienoja kävelyteitä ja ulkoilureittejä. Itse muinaispuisto on sekä kivikautisen asuinpaikan että opettaja Agnes Lindholmin entisen asuinrakennuksen ja entisöidyn terassipuutarhan päällä. Muinaispuistossa tämän päivän asukkaat voivat tutustua alueen pitkään ja hienoon menneisyyteen.

Muinaispuiston vierestä kulkee historiallinen Kuninkaantie ja Keravanjoen ylittävä yli satavuotias Hakkilan kivisilta. Kuva: Riina Koivisto.

Ohjeet pelaamisen onnistumiseksi

Tässä ohjeet, joilla pääset pelaamaan mobiilipelejä. Vaihtoehtoina ovat Kirkonkylän Agnes ja Muinaispuiston Anselmiu:

  1. Lataa ilmainen X-routes-sovellus Play-kaupasta tai AppStoresta tai pelaa selaimessa.
  2. Valitse kieli: suomi tai ruotsi. (Kirkonkylän Agnes on myös englanniksi.)
  3. Kirjaudu appiin pelaaja-/joukkuenimellä.
  4. Valitse pelilistalta oikea peli ja liity peliin.
  5. Ratko niin monta tehtävää kuin ehdit!

Lisätietoa mobiilipeleistä:

Kuninkaantie II: Muinaispuiston Anselmiu

Kuninkaantie I: Kirkonkylän Agnes

Mukavia pelihetkiä!

———

Kirjoittajat ovat arkeologeja ja vantaalaisen kotiseutuyhdistyksen Vantaa-Seuran aktiiveja. Andreas työskentelee arkeologina Vantaan kaupunginmuseolla.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.