Kansainvaellusaika Rautakausi Roomalaisaika Suomi

Kokemäen Villiönsuvannon rautakautisen asuinpaikan kaivaukset valmiit

Muuritutkimus Oy:n arkeologiset kaivaukset Kokemäen Villiönsuvannon rautakautisella asuinpaikalla ovat valmiit kevään 2020 osalta. Kaivauksissa on tutkittu Kokemäenjoen pohjoisrannalla sijaitsevaa omakotitonteiksi kaavoitettua Villiönsuvannon muinaisjäännösaluetta.

Kevään 2020 tutkimukset aloitettiin huhtikuun lopussa jatkona syystalvella 2019 tehdyille koetutkimuksille. Villiönsuvannon tutkimukset ovat laajimmat rautakautiset arkeologiset kaivaukset Suomessa, ja sieltä tehdyt havainnot ovat merkittäviä. Villiönsuvannossa on havaittu kaikkiaan kymmenkunta rautakaudelle ajoittuvaa rakennuksen jäännöstä. Niistä selkeimmät jäänteet ovat rakenteissa käytettyjen paalunsijojen muodostamat linjat. Radiohiiliajoitusten perusteella kohde on ollut asuttuna ainakin varhaisella rautakaudella (n. 400–200 eKr.) ja keskisellä rautakaudella (n. 500 jKr.). Useampana eri vuosisatana asuttuna ollut kohde sijaitsee keskeisellä paikalla, ja sen ympäristöstä tunnetaan useita rautakautisia ja keskiajan muinaisjäännöksiä.

Rakennukseen liittyviä paalunsijoja. Kuva: Jere Leppänen/Muuritutkimus Oy.

Esinelöytöinä kaivauksilta on saatu rautakautisen asutuksen jälkeensä jättämiä saviastioiden palasia sekä rautaesineitä, kuten sirppi, veitsi ja rautaniittejä. Lisäksi kaivauksilta on löydetty eläinten luita ja kasvijäänteitä (mm. ohraa ja kauraa) rautakaudelta.

Kaivauksissa on hyödynnetty paljon dokumentointia nopeuttavaa teknologiaa, esimerkiksi laserkeilausta ja fotogrammetriaa, joilla tuotetaan kaivauksista 3D-malleja. Lisäksi kaivauksista otetaan säännöllisesti ilmakuvia, joissa rakennusten paalunsijojen linjat erottuvat erinomaisesti. Ennen kevään 2020 kaivauksia kohteella tehtiin lisäksi maatutkauksia ja satelliittikuva-analyysejä kohteen laajuuden selvittämiseksi. Lisätietoja kohteesta antaa tutkimusjohtaja FT Kari Uotila.

Muuritutkimus Oy:n hankkeita voi myös seurata Muuritutkimuksen omalta Facebook-sivulta.

Teksti: Lehdistötiedote, Muuritutkimus Oy.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.