Arkeologit Kalmistopiiri

Lista kotimaisista arkeologiaa käsittelevistä blogeista

Tälle sivulle on koottu joukko kotimaisia (pääosin suomeksi kirjoitettuja) arkeologiaa käsitteleviä tai muulla tavoin arkeologisesti kiinnostavia blogeja. Osaa seuraavista sivuistoista ei enää päivitetä aktiivisesti, mutta vanhojenkin tekstien joukosta voi löytyä lukijoita kiinnostavia aiheita.

Carving Out Transformations – Muutoksen veistäjät -blogissa kerrotaan Turun yliopiston arkeologivetoisesta hankkeesta, jossa tutkitaan puuesineitä, puulajien käyttöä ja puun merkityksiä keskiajalla ja varhaismodernilla ajalla.

Glossa ry:n Glossae-blogissa käsitellään keskiajan tutkimusta laajasti. Usein myös arkeologisesti kiinnostavia tekstejä.

Haavi auki Museoviraston meriarkeologian blogissa sukelletaan pintaa syvemmälle.

Iin Pirttitörmä – Löytöjen jäljillä -blogista löytyy vanhoja juttuja alueen löydöistä.

Arkeologi Jan Fast kirjoittaa blogiaan englanniksi ja käsittelee usein Suomen kivikautta ja sotahistoriaa.

Kadonneen kulttuuriperinnön metsästäjät on Metsähallituksen vuosina 2010-2015 tekemän talousmetsien kulttuuriperintöinventointihankkeen blogi. Sisältää mm. runsaasti tietoa metsissä sijaitsevista muinaisjäännöksistä.

Turun museokeskuksen kulttuurihistoriallisissa kokoelmissa työskentelevä Kari Hintsala kirjoittaa Kaponieeri-blogia, jossa käsitellään usein myös arkeologiaa. Blogissa on toisinaan myös nostoja museokeskuksen kokoelmista.

Kirkko, tila ja muisti -blogissa oululaisarkeologit kertovat mm. kirkkohautauksista, hautamuistomerkeistä ja niiden tutkimuksista.

Kulttuurihistorian ja arkeologian opiskelija Hanna Lehmusto kirjoittaa Krappia ja kissankarvoja -blogia, jossa kerrotaan mm. historiallisista ja arkeologisista kohteista ja vaate-ennallistuksista. Lehmusto on kirjoittanut myös Kalmistopiiriin (ks. tämä linkki).

Kulperi on Varsinais-Suomen kulttuuriperintöblogi, jota ylläpitävät Turun museokeskuksen tutkijat.

Lounais-Suomen esihistoriamatkailuyhdistys Louhi ry:n blogissa on vinkkejä esihistoriamatkailuun ja muinaisjäännösretkeilyyn Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Maasta ja työpöydältä Turun yliopiston Ravattulan Ristimäki -hankkeen blogi, jossa kerrotaan ”Suomen vanhimman kirkon” sekä siihen liittyvän kalmiston tutkimuksen etenemisestä ja eri vaiheista.

Made by History on arkeologi Teemu Väisäsen blogi, jossa jaetaan kuulumisia arkeologisilta kaivauksilta sekä seurataan konfliktiarkeologisen Feldluftpark Pori -tutkimushankkeen etenemistä. Väisänen kuuluu myös Kalmistopiirin toimituskuntaan (Kalmistopiirssä julkaistut jutut kootusti tästä linkistä).

Maijastina Kahlos FT Maijastina Kahloksen kotisivulta löytyvässä blogissa kerrotaan antiikin historiasta ja kulttuurista.

Mennyt aika Arkeologiaa opiskelevan historianelävöittäjän blogi, jossa käsitellään mm. historiallisia käsitöitä ja kamppailuntutkimusta.

Muistaakseni on Vantaan kaupunginmuseon blogi, jossa kerrotaan museon ajankohtaisista kuulumisista sekä Vantaan kulttuuriperinnöstä ja arkeologiasta.

Mullan alta on turkulaisarkeologi Ilari Aallon blogi, jossa käsitellään arkeologiaa laidasta laitaan, on ollut toiminnassa jo vuodesta 2009. Aalto on kirjoittanut useasti myös Kalmistopiiriin (hänen juttunsa löytyvät kootusti tästä linkistä). Aalto kirjoittaa lisäksi egyptologiaan keskittyvääMusta maa -blogia sekä keskiaikaa käsittelevää Asioiden ominaisuuksista/Maisterin mietteet -sivustoa.

Pasi Talvitien retkeilyblogissa on menovinkkejä jalkautuvalle arkeologian harrastajalle.

Purua ja porua  on oululaisarkeologien teollisuusarkeologiaa käsittelevä blogi.

Sarsan vinkit Pirkanmaan arkeologian harrastajien yhdistys Sarsa ry vinkkaa blogissaan kiinnostavista vierailtavista muinaisjäännös- ja kulttuuriperintökohteista.

Arkeologian, historian ja kulttuurialan asiantuntijayritys Sigillum AB -sivustolta löytyy myös blogi, jossa kerrotaan yrityksen tekemistä kenttätöistä sekä julkaisutoiminnasta.

Sukututkijan loppuvuosi sisältää historian tohtorikoulutettava Kaisa Kyläkosken osuvia huomioita historiantutkimuksesta. Blogissa käsitellään välillä myös arkeologiaa.

Suomen egyptologisen seuran kotisivuilla on tietoa seuran järjestämistä ilmaisista esitelmistä, joita voi katsella myös seuran YouTube-kanavalta.

Tietysti-sivusto kertoo Suomen Akatemian rahoittamista projekteista tutkijoiden kirjoittamien blogien avulla. Tietysti-sivuston  arkeologia-aiheisessa blogissa Muinaiskalututkinnon alkeita ääneen pääsevät tohtorikoulutettavat ja toisinaan myös maisteriopiskelijat, jotka kertovat omista tutkimusaiheistaan.

Pirkkalan rautakautisen asuinpaikan Tursiannotkon tutkimusta voi seurata projektin verkkosivuilta. Blogia ei päivitetä aktiivisesti. Sieltä löytyy kuitenkin mm. vanhoja juttuja esimerkiksi Tursiannotkon kaivauslöydöistä.

Uhrit ennen ja nyt -blogista löytyy juttuja liittyen saamelaisiin uhripaikkoihin, porotutkimukseen ja uhraamisen historiaan yleisesti.

Kuva: Kuva: Leslee Lazar/Flickr (CC BY-NC 2.0).

2 kommenttia

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.