Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt Kalmistopiirille yhteensä 4000 € Karjalan alueen arkeologiaa koskevan sisällön tuottamiseen vuoden 2022 aikana. KarjalaPOP-hankkeessa toteutetaan Karjalan alueen (esi)historiaa käsitteleviä artikkeleita, vastataan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin ja tehdään sosiaalisen median sisältöä. Käännätämme myös yhden tai useamman Karjalan alueen arkeologiaa käsittelevän artikkelin livvinkarjalaksi tuodaksemme näkyviin vähemmän tunnettua vähemmistökieltä.
Suurelle yleisölle suunnattu arkeologinen tieto keskittyy usein Etelä-Suomeen, vaikka tutkimuksia on tehty runsaasti myös Itä-Suomessa ja Karjalassa. Haluamme herättää keskustelua ja lisätä tietoutta arkeologisen kulttuuriperinnön laaja-alaisuudesta sekä antaa karjalan kieltä osaaville ihmisille mahdollisuuden lukea arkeologisesta kulttuuriperinnöstä heidän omalla kielellään.
Alla olevassa valokuvassa on esimerkkejä viikinki- ja ristiretkiaikaan ajoitettavista soikeista kupurasoljista erilaisine koristekuvioineen. Soljet ovat löytyneet luovutetusta Karjalasta, Kanta-Hämeestä, Pirkanmaalta ja Satakunnasta.

Muokattu 28.12.2022: Muutettu varsinaiskarjala livvinkarjalaksi.