Kalmistopiiri

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön apuraha Kalmistopiirille

Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö on myöntänyt Kalmistopiirille yhteensä 4000 € Karjalan alueen arkeologiaa koskevan sisällön tuottamiseen vuoden 2022 aikana. KarjalaPOP-hankkeessa toteutetaan Karjalan alueen (esi)historiaa käsitteleviä artikkeleita, vastataan lukijoiden lähettämiin kysymyksiin ja tehdään sosiaalisen median sisältöä. Käännätämme myös yhden tai useamman Karjalan alueen arkeologiaa käsittelevän artikkelin livvinkarjalaksi tuodaksemme näkyviin vähemmän tunnettua vähemmistökieltä.

Suurelle yleisölle suunnattu arkeologinen tieto keskittyy usein Etelä-Suomeen, vaikka tutkimuksia on tehty runsaasti myös Itä-Suomessa ja Karjalassa. Haluamme herättää keskustelua ja lisätä tietoutta arkeologisen kulttuuriperinnön laaja-alaisuudesta sekä antaa karjalan kieltä osaaville ihmisille mahdollisuuden lukea arkeologisesta kulttuuriperinnöstä heidän omalla kielellään.

Alla olevassa valokuvassa on esimerkkejä viikinki- ja ristiretkiaikaan ajoitettavista soikeista kupurasoljista erilaisine koristekuvioineen. Soljet ovat löytyneet luovutetusta Karjalasta, Kanta-Hämeestä, Pirkanmaalta ja Satakunnasta.

Kuvassa yhdeksän soikeaa kupurasolkea Museoviraston kokoelmista. Löytöpaikat numerojärjestyksessä: KM 2274 Pomarkun kylästä Katavakorven koskesta n. 1860-luvulla, kokoelmiin 1884. KM 2520:48 Viipurin läänin Pyhäjärven Herrainmäestä, kokoelmiin 1887. KM 5418:19 Hiitolan Kilpolan saaren Haapalahden kylän Lauri Tattarin kartanomaan kappalasta, kokoelmiin 1909. KM 7276:3 Urjalan Vanhastakylästä, kokoelmiin 1917. KM 8116:1 ja :2 Hämeenlinnan (Tuuloksen) Toivonniemestä, kokoelmiin 1912. KM 9172:2 Viipurin läänin Pyhäjärven Pyhäkylän alueelta, kokoelmiin 1930. KM 9330 Hämeenlinnan (Lammin) Ojalan talon pellosta, kokoelmiin 1931. KM 9874 Hämeenlinnan (Hauhon) Alvettulasta, kokoelmiin 1934. Kuva: Museovirasto / Finna.fi CC BY 4.0. Löytötiedot: Museoviraston Arkeologiset kokoelmat, Muinaiskalupäiväkirja.

Muokattu 28.12.2022: Muutettu varsinaiskarjala livvinkarjalaksi.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.