Baltia Hautaustavat Kivilatomus Marila Marko Pronssikausi Rautakausi Skandinavia Suomi Viikinkiaika

Mikä on laivalatomus?

Marko Marila, Turun yliopisto 9.11.2007

Laivalatomukset ovat nimensä mukaisesti laivan muotoon aseteltuja kivilatomuksia. Niiden keskusalueena pidetäään Gotlantia, mistä latomuksia tunnetaan yli 350 kappaletta. Samanlaisia latomuksia on koko Itämeren alueella Manner-Ruotsissa, Öölannissa, Tanskassa, Virossa ja Latviassa, sekä Ahvenanmaalla. Manner-Suomesta tunnetaan muutamia epävarmoja laivalatomuksia; muun muassa Kotkasta ja Haminasta, sekä Laitilasta ja Raumalta. Yleisesti Manner-Suomen latomukset ovat muodoltaan epämääräisiä, eikä niistä ole saatu ajoittavia esinelöytöjä. Yleisesti laivalatomukset ajoittuvat pronssi- ja rautakaudelle.

Latomusten rakenne vaihtelee alueittain. Pienimmät latomukset ovat vain muutaman metrin pituisia, suurimmat lähes 70 metriä pitkiä. Yleensä latomuksen kärjissä on suuret, useita metrejäkin korkeat päätykivet ja reunoissa pienemmän kehäkivet. Vene on mahdollisesti täytetty maalla tai pienillä kivillä. Joissakin latomuksissa useampi laiva on aseteltu jonoon. Laivalatomusten läheisyydessä on usein myös röykkiöitä tai muita kivimuodostelmia sekä hautakumpuja.

Kaikista latomuksista ei ole löytynyt merkkejä hautauksesta. Esimerkiksi Gotlannin laivoissa poltetun vainajan jäänteet on saatettu haudata uurnassa kiviseen paasiarkkuun, kun taas Suomen haudoista varsinaisia hautauksen merkkejä ei ole löydetty lainkaan. Koko ajan on kuitenkin harjoitettu sekä poltto-, että ruumishautausta. Erään tulkinnan mukaan laivalatomukset ovat saattaneet olla tietyn sosiaalisen ryhmän tunnus, jolla on ollut vain kultillinen arvo.

Gnisvärdin laivalatomus Visbyn lähellä Gotlannissa.
Blomsholmin laivalatomus Ruotsissa. Kuva: WIkimedia Commons.

Lähteet:

Jarmo Grönros: Lounais-Suomen röykkiöhaudat Aurajoesta Rauman maalaiskuntaan. 1983. Pro gradu -tutkielma, Turun yliopisto.

The Ship as Symbol in Prehistoric and Medieval Scandinavia. Copenhagen National Museum. 1995.

Stone ship settings of Northern European Bronze Age. Riika. 1999.

Arkeologi på Gotland. 1979.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.