Esitelmät ja konferenssit/seminaarit Kalmistopiiri Luupiiri Maaranen Nina Osteologia

Kooste: Luupiiri kokoontui 7.2.2014

Helsingin yliopiston opiskelijoiden ensimmäinen virallinen kokoontuminen osteologian merkeissä pidettiin helmikuun alussa. FM Kati Salo näytti väitöskirjansa aineiston alustavia tuloksia, kun taas gradutöitään valmistelevat opiskelijat esittelivät aiheensa ja toivat esiin eri aspekteja työprosessista ja sen haasteista.

Aiheet käsittelivät pitkälti jo aiemmin aloitettuja keskusteluja – Kati Salon väitöskirja, Iida Heikarin joukkohauta-aihe ja Nina Maarasen Harrisin linjojen (Harris lines) tutkimusmenetelmät ja tulkinnat – mutta tuoretta verta toi Sanna Johansson aiheellaan ”Kuoliniän määritys ei-kajoamattomilla menetelmillä” (työnimi). Hänen tarkoituksenaan on tutkia millaisia mahdollisuuksia muun muassa Kvaalin menetelmä tarjoaa iänmääritykseen. Kyseinen menetelmä perustuu röntgenkuvista otettavien ytimen koon mittausten arviointiin ja ikäkorrelointiin, sillä hampaan ytimen (pulp) koon on havaittu pienenevän iän myötä (Kvaal et al. 1995). Koska hampaiden kasvu keskimäärin päättyy 21 ikävuoden jälkeen (Sharma & Srivastava 2010) olisi tällä menetelmällä mahdollista suorittaa ikämäärityksiä kasvun loppumisenkin jälkeen tuhomatta arvokasta arkeologista tutkimusaineistoa.

Kevennysosiosta vastasi Skypen välityksellä arkeologian maisterivaiheen opiskelija Jenna Karhu, joka aloitti tänä keväänä osteologian opinnot Tukholman yliopistossa – siitä suuret onnittelut Jennalle! Hän kertoi positiivisista alkutunnelmistaan uudessa kaupungissa ja uusissa oppitiloissa ja ennen kaikkea osteologian opetusohjelman sisällöstä! Jenna on myös ilmoittanut mielellänsä auttavan muita samaan opetukseen pyrkiviä opiskelijoita, sillä hän itsekin on Tukholmassa Nordlys-ohjelman kautta matkassa. (NM)

j_luupiiri

Käytetyt lähteet:

Kvaal SI, Kolltveit KM, Thomsen IO, Solheim T. 1995 Age estimation of adults from dental radiographs. Forensic Sci Int. 28; 74(3):175-85

Ridhima Sharma and Anurag Srivastava 2010 Radiographic of dental age of adults using Kvaal’s method. J Forensic Dent Sci. 2010 Jan-Jun; 2(1): 22–26

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.