Kalmistokohteita Puulajianalyysi Radiohiili- ja AMS-ajoitus Ristiretkiaika Ruumishautaus Suomi

Ravattulan Ristimäen tutkimukset jatkuvat

Ravattulan Ristimäki Kaarinassa kohoaa metsäisenä saarekkeena Aurajokilaakson peltomaisemasta. Kumpare kätkee sisäänsä merkittävän palan Suomen historiaa: vanhimman tiedossa olevan kirkkorakennuksen jäännökset. 1100-luvulla perustetun kirkon kivijalan lisäksi paikalla on hautauksiin käytetty laaja kirkkomaa sekä sitä rajaavan aidan jäännökset. Kyseessä on ainutlaatuinen muinaisjäännöskohde, joka avaa uusia näkökulmia Suomen varhaiskeskiaikaan, kristillistymiseen ja kirkolliseen järjestäytymiseen.

Tutkimuksia Ravattulan Ristimäellä tekee Turun yliopiston arkeologian oppiaine Juha Ruohosen johdolla, ja nyt tutkimusryhmä ylläpitää myös kaivausblogia! Blogissa on runsaasti ajankohtaista tietoa tutkimuksen etenemisestä, kuvia, videoita ja mm. 3D-malli kirkon alttarin perustuksesta.

Parhaillaan käynnissä olevissa kaivauksissa on saatu esiin uusia hautoja, joista on ensimmäistä kertaa saatu esiin säilynyttä arkun puuta. Palasta pystyttiin määrittelemään syiden suunta, arkun paksuus ja jälkityövaiheessa jopa käytetty puulaji. Luonnollisesti palasta tullaan teettämään myös radiohiiliajoitus, jolloin hautausajankohta saadaan määriteltyä muutamien vuosien tai vuosikymmenten tarkkuudella.

Lue lisää ja seuraa projektia hankkeen omassa blogissa: www.ravattula.fi/blogi.htm

Ravattulan Ristimäen kaivauksissa 2014 paljastuneita hautoja. Kuva: Joonas Kinnunen/Ravattulan Ristimäki -blogi.

Tekstit Ravattulan Ristimäki -blogista.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.