Keski- ja Etelä-Eurooppa Keskiaika

Kiistat Tuomas Akvinolaisen ruumiista myöhäiskeskiajalla

Keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry. järjestää tiistaina 9.9.2014 klo 18.00 Tieteiden talossa (Kirkkokatu 6, Helsinki, sali 309) kaikille avoimen esitelmätilaisuuden. Puhujana on Turun yliopiston FT Marika Räsänen ja esitelmän otsikko on Haluttu, himoittu, kunnioitettu – kiistat Tuomas Akvinolaisen ruumiista myöhäiskeskiajalla.

Tuomas Akvinolaisen ruumiista muotoutui kiistakapula ja kunnioituksen kohde heti hänen kuolemansa jälkeen 1274. Syynä tähän oli kuolinpaikka, sisterssiläisluostari. Lähteiden mukaan Tuomaan suku ja dominikaanit olivat jo aikanaan käyneet tiukan kamppailun oikeudesta nuoreen mieheen sen jälkeen, kun tämä oli ilmeisesti ilman vanhempiensa lupaa liittynyt sääntökuntaan. Tuomaan kuoleman jälkeen sisterssit halusivat pitää hänen ruumiinsa, vaikka sukulaiset, dominikaanit ja monet muut osoittivat halua haudata sen paremmaksi katsomaansa paikkaan. Sisterssit vetosivat siihen, että Tuomas pyhimyksenä oli tiennyt kuolemansa hetken ja valinnut viimeiseksi lepopaikakseen juuri Fossanovan luostarin. Dominikaanit puolestaan katsoivat, että heidän hengellisen veljensä, sääntökunnan jäsenen, muisto ja maine, ruumis ja kirjoituksetkin kuuluivat heille.

Illan esitelmässä pureudutaan Tuomaan pyhäinjäännösten merkitykseen dominikaaneille ja siihen, miten kiistat pyhimyksen viimeisestä lepopaikasta vaikuttivat ruumiin muistoon sääntökunnassa. Taistelu ruumiista kesti noin sata vuotta. Vuonna 1368 dominikaanit vihdoin saavuttivat sen, minkä eteen olivat tehneet paljon töitä vuosien varrella: paavi Urbanus V määräsi Tuomaan ruumiin ja pääkallon luovutettavaksi dominikaaneille ja siirrettäväksi Toulousen dominikaanikonventtiin. Samassa yhteydessä hän määräsi käsivarren lahjoitettavaksi Ranskan kuninkaalle Pariisiin.

TuomasAkvinolainen
Yksityiskohta Sant’Eustorgion kirkkomuseossa Milanossa säilytettävästä, Ranskassa 1600- tai 1700-luvulla valmistetusta relikvaariosta, jossa esillä on oletettavasti Tuomas Akvinolaisen oikea peukalo. Kuva: Giovanni Dall’Orto/Wikimedia Commons.

—–

FT Marika Räsänen (Turun yliopisto): Haluttu, himoittu, kunnioitettu – kiistat Tuomas Akvinolaisen ruumiista myöhäiskeskiajalla

9.9.2014 klo 18.00

Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki, sali 309

Tilaisuus on kaikille avoin – tervetuloa!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.