Aasia Kysymykset ja vastaukset Maaranen Nina Muumiot Rautakausi Ruumishautaus

Lady Dain muumio on säilynyt taipuisana yli 2000 vuotta

Lady Dain muumiota säilytetään Hunanin museossa Kiinassa. Ruumiin säilyvyys on erinomainen ja muumion raajoja voi jopa liikuttaa. Miten ihmeessä tämä on mahdollista? Lukijan kysymys

Vuonna 1971 Kiinassa, Changshan kaupungissa, rakennustyöntekijät löysivät paikalliselle hallitsijalle kuuluneen haudan (Brenner 2014). Dain markiisi Li Chang eli Han-dynastian alkupuolella (206 eaa.–220 jaa.). Markiisin hauta on merkittävä löytö, ei vain tuhansien esineidensä ansiosta, vaan myös markiisin vaimon Xin Zhuin muumion takia. Muumiota kutsutaan yleisesti ”Lady Daiksi”. Vuonna 163 eaa. kuollut Xin Zhui käärittiin silkkiin ja asetettiin usean eri arkun sisään. Silkki ja arkut kuvasivat kuolemanjälkeistä matkaa, jonka Lady Dai teki harvinaisen hyvässä kunnossa.

dai
Lady Dain arkku. Kuva: Wikimedia Commons.

Löytöhetkellä muumion hiuksissa, ihossa ja lihaksissa kerrotaan olleen hyvin vähän muutoksia, ja raajoja pystyi jopa liikuttamaan. Vuonna 1972, vuosi löydön tekemisen jälkeen, muumiolle tehtiin ruumiinavaus Hunanin lääketieteellisessä instituutissa (Brenner 2014). Lady Dain arvioitiin olleen kuollessaan noin 50-vuotias ja menehtyneen mahdollisesti sydänkohtaukseen. Vainajan verisuonista löytyi vielä pieniä määriä A-ryhmän verisoluja.

Lady Dain muumion hyvälle kunnolle ei ole täydellistä selitystä. Muumion ulostyöntyvä kieli kertoo, että ruumis oli alkanut hajota ennen hautaamista (Liu-Perkins 2014: 24). Jostain syystä hajoamisen aiheuttava bakteeritoiminta kuitenkin lakkasi. Oletus on, että vainaja oli upotettu miedosti happamaan, magnesiumia sisältäneeseen säilöntäaineeseen. Erään lähteen mukaan aine haihtui välittömästi joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa, jättäen paikalla työskenneille arkeologeille viikkoja kestäneen ihottuman (Bonn-Muller 2009).

dai2
Yli 2000 vuotta sitten kuolleen Lady Dain ruumiinavaus Hunanin lääketieteellisessä instituutissa. Kuva: Archive.archaeology.org.

Säilöntäaine on vain osasyy Lady Dain muumion säilyvyydelle. Hauta ei ollut kärsinyt kosteusvaurioista lainkaan. Lady Dai oli asetettu useaan arkkuun ja kahteenkymmeneen silkkikerrokseen, joiden päälle oli lopuksi levitetty kerros hiili-savisekoitetta. Hautaolosuhteet onnistuivat luomaan hapettoman tilan, joka esti bakteerien toiminnan ja näin ollen edesauttoi ruumiin säilymistä. Hapettomuus on päätekijä muun muassa suomuumioiden säilymisessä (Brenner 2011).

Vaikka kuuluisin, Lady Dai ei ole ainoa alueelta löytynyt muumio. Samalta aikakaudelta on löytynyt myös muita hyväkuntoisia muumioita vastaavista olosuhteista (Bahn 2003). Ruumiin hajoamiseen vaikuttavat tekijät ovatkin ilmeisesti olleet laajemmin paikallisten palsamoijien tiedossa Han-dynastian aikana.

Lady Dain muumio ja rekonstruktio (Kuvat: ALAMY ja Wikimedia Commons).

———

Vastaus: Nina Maaranen, väitöskirjaopiskelija, Bournemouth University

Kysy oma kysymyksesi tällä sivulla tai lue vastauksia aikaisempiin lukijoiden esittämiin kysymyksiin tästä linkistä.

Lähteet:

Bahn, P. 2003. Written in Bones: How Human Remains Unlock the Secrets of the Dead. Buffalo: Firefly Books Ltd.

Bonn-Muller, E. 2009. China’s Sleeping Beauty. Archaeological Institute of America.

Brenner, E. 2014. Human body preservation – old and new techniques. Journal of Anatomy, (224), 316344.

Liu-Perkins, C. 2014. At Home in Her Tomb. Lady Dai and the Ancient Chinese Treasures of Mawangdui. Charlesbridge Publishing, Inc.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.