Historiallinen aika Keskiaika Opinnäytteet Paasikivi Sofia

Kulkutautien historiaa – Verkkokurssista artikkelisarjaksi

Sofia Paasikivi

Keväästä 2020 asti maailma on elänyt koronaviruspandemian keskellä ja myös korkeakoulujen on täytynyt vastata uudenlaisiin haasteisiin niin etäopetuksen, kurssien sisällön kuin teknisten kysymysten suhteen. Sekä opiskelijoilla että opetus- ja tutkimushenkilökunnalla on ollut tarve käsitellä käynnissä olevaa kriisiä. Tämän vuoksi järjestimme syksyllä 2020 Turun yliopistossa Kulkutautien historiaa -kurssin osana valtakunnallista humanistista verkko-opetusta. Kurssin ideoijana ja koordinaattorina toimi dosentti Liisa Seppänen, jonka lisäksi kurssia olivat suunnittelemassa sen muut opettajat: dosentti Heikki S. Vuorinen, tohtori Veli Pekka Toropainen, väitöskirjatutkija Ulla Moilanen ja väitöskirjatutkija Sofia Paasikivi. Kurssilla kulkutauteja tarkasteltiin kronologisesti esihistoriasta nykypäivään asti, ja verkkokurssille osallistuminen oli mahdollista ympäri Suomea.

Viron kansallismuseossa sijaitseva Bernt Notken Kuolemantanssi -teos vuodelta 1463. (Public Domain)

Kurssin lopputyönä opiskelijat kirjoittivat esseen itse valitsemastaan, kulkutautien historiaa käsittelevästä aiheesta. Tarjosimme kurssin opiskelijoille mahdollisuutta työstää esseistään Kalmistopiirissä julkaistava artikkeli, ja ilahduttavan moni tarttui tilaisuuteen. Kevään 2020 aikana julkaisemme nämä artikkelit omassa, Kulkutautien historiaa -juttusarjassaan. Luvassa on ajankohtaista historiaa esimerkiksi maskien käytöstä, rokotevastaisuudesta, kolerauutisoinnista 1890-luvulla, ravinnon merkityksestä tautien hoidossa, lääketieteen tautiteorioiden kehittymisestä sekä kulkutauteihin liitetyistä huhuista ja uskomuksista.

———

Oletko opiskelija ja olet kirjoittanut esseen tai opinnäytetyön, jonka haluaisit julkaista Kalmistopiirissä? Toimituskunta auttaa editoinnissa ja muissa kysymyksissä. Ota meihin yhteyttä osoitteessa kalmistopiiri@gmail.com.

1 kommentti

 1. Justinianuksen rutto 535 jälkeen tappoi 30% pikoin, miten Suomessa?

  Aiheuttajana pidetään muutamaa isoa tuivuoren purkaust, jotka pimensi taivasta vuosikymmniä.
  Krakatau, Ilopango Väliamerikassa, ehkä Islannin tulivuoret…
  Kylmöt kesät pilasi sadot ja vei eläimiltä ja ihmisiltä ravinnon pitkäksi aikaa. Kansainvalluksia,..
  Näitä luonnonkatastofeja tulee vamasti taas, niihin pitäisi varautua,mm varmistamalla energian ja sähkön saanti koteihin, kasvihuoneisiin, …
  Pienet ydinvoimalat toimii vaikka ei aurinko ei paista eikä juuri tuuleekaan…
  Youtubessa kun googlaa, niin löytyy paljon tietoa

  Tykkää

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.