Kalmistopiiri

Vuoden 2022 luetuimmat julkaisut Kalmistopiirissä

Vuosi 2022 on lopuillaan ja kerromme jälleen, mitkä vuoden aikana Kalmistopiirissä julkaistuista artikkeleista keräsivät eniten lukukertoja. 

1. Vuoden luetuin julkaisu oli geneetikko Elina Salmelan kirjoittama artikkeli siitä, miten vaikeaa sukulaisuuden tunnistaminen on, jos vertaillaan muinaisyksilöistä tehtyjä muinais-DNA-analyysejä ja kaupallisten DNA-analyysien tuloksia. Geneettinen sukututkimus unohtaa helposti esivanhempien määrän ja sen, miten DNA periytyy sukupolvelta toiselle.

Olenko sukua Euran emännälle? Muinaisyksilöiden nykysukulaisten tunnistaminen geneettisesti

2. Toiseksi eniten lukukertoja keräsi Ulla Moilasen ja Heli Etu-Sihvolan kooste rautakautisten koruennallistusten ja -mukaelmien hankintapaikoista. Kooste on hyödyllinen esimerkiksi historianelävöittäjille tai muille rautakauden korujen näköisistä nykykoruista kiinnostuneille.

Mistä rautakauden koruennallistuksia voi ostaa?

3. Kolmanneksi luetuimmaksi kohosi Ilari Aallon laatima vastaus lukijan esittämään kysymykseen vitaaliveljistä, itämeren keskiajan merirosvoista. Tekstissä kerrotaan, minkälaisia jälkiä vitaliaaneista on jäljellä ja voiko heitä tutkia arkeologisesti.

Vitaaliveljet – Keskiajan merirosvot Itämeren rannoilla

4. Vuoden neljänneksi luetuin artikkeli on Helsingin yliopiston professori Volker Heydin kooste nuorakeraamisen kulttuurin nykyisestä tutkimustilanteesta. Nuorakeraamista kulttuuria on tutkittu viime vuosina paljon ja tietoa on tullut runsaasti lisää. Siksi kooste on myös hyvin ajankohtainen:

Mistä nuorakeraaminen kulttuuri tuli? Esihistoriallisen arvoituksen jäljillä

5. Viidenneksi eniten lukukertoja keräsi dosentti Kati Parppein ajankohtainen artikkeli Venäjän historiapolitiikasta, jolla on mm. pyritty oikeuttamaan Ukrainan sotaa.

”Venäjän valtakunnan henkinen lähde” – varhaishistoriaviitteistä Putinin Ukraina-retoriikassa

Lokakuussa 2022 Kalmistopiirissä oli KarjalaPOP-teemakuukausi, jonka aikana julkaistiin runsaasti Karjalan menneisyydestä kertovia artikkeleita. Kaikki teemakuukauden artikkelit löydät tästä linkistä. Teemakuukauden luetuin artikkeli oli löytötarina Säkkijärven kivisestä hirvenpäästä. 

Säkkijärven hirvenpään tarina ‒ Mikä, mistä, milloin?

Kalmistopiirin toimituskunta kiittää kaikkia lukijoita ja kirjoittajia kuluneesta vuodesta! Toivotamme kaikille myös hyvää uutta vuotta 2023!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.